18.4.2019

Felixin satumaaseikkailut jatkuvat vielä heinäkuussa 1940, ja nyt alkaa kyllästyttää. Yksi toistuva vika näissä Felixin seikkailuissa on häirinnyt minua: Felix kamppailee jotakuta pahistyyppiä vastaan, joka haluaa jotain... joko kaapata jotain itselleen tai sitten vain pysyvästi nitistää Felixin. Sitten katti kerta toisensa jälkeen pistää kapuloita rattaisiin ja paha tyyppi on muutamaksi sekunniksi voitettu, kunnes hän on taas jahdissa, ja joutuu taas Felixin ovelaan ansaan, ja sitten muutaman sekunnin päästä sama ajojahti jatkuu... Tällainen kyllästyttää pitemmän päälle. Takaa-ajot ovat jännittäviä, mutta ne pitäisi myös osata lopettaa ajoissa. Nyt on kyseessä elävä puinen sotilas joka haluaa elävän kauniin tyttönuken morsiamekseen, mutta tyttö vastustelee ja kieltäytyy naimasta sotilasta. Kun Felix on nyt viikkotolkulla pelastellut tai yrittänyt pelastaa tyttöä saamatta mitään lopullista aikaiseksi, rupeaa tässä toivomaan että se sotilas oikeasti saisi tytön vaimokseen ihan vain jotta tästä väsyttävästä kissa ja hiiri -leikistä päästäisiin.

 

 

19.4.2019

Kissalan pojat olivat poissa aikavälillä 14.7. - 1.9.1940. Samoin piti Mikki Hiiri paussia sunnuntaiseikkailujensa kanssa heinä-elokuussa, jättäen Hesarin lauantainumerot ilman sarjakuvaa kahdeksi kuukaudeksi. Yksinäinen ratsastaja -sunnuntaisarjat taas palasivat 21. heinäkuuta, ja piirtäjä on edelleen Charles Flanders vaikka Hesari yrittää väittää Fran Strikeriä piirtäjäksi. Striker vain kirjoitti YR-tarinoita, ei hän piirtänyt mitään. Felixin puuduttavasti itseään toistavat satumaaseikkailut jatkuvat aina vaan. Nyt vastuksena on jättiläinen, joka on kaapannut Felixin löytämän Lotti-tytön josta hän haluaa puolison. Veikkaan, että tämä pitää Felixin kiireisenä ainakin seuraavan vuoden alkuun, hohhoijaa ja huokaus.

Itsenäisyyspäivänä 1940 lasten ja nuorten osastolla aloitti Olavi Vikaisen kaksirivinen strippisarja Possu. Tekstit kuvien alla, että juuri ja juuri sitä viitsii sarjakuvaksi sanoa. Lokakuun loppupuolella kääntäjä rupesi tekstaamaan puhekupliin tekstit käsin, kun ne aiemmin oli ladottu. Tulos näyttää kauhealta isoine, hoippuvine, joskin selkeine pölkkykirjaimineen. Vaan harjoitushan se mestarin tekee, eli katsotaan rupeaako jälki näyttämään siedettävältä jossain vaiheessa.

 

20.4.2019

 

 

Nyt meni todella kummalliseksi. Felixin seikkailut satumaassa päättyivät maaliskuussa 1941 vaisusti yskähtäen, ja samassa vanha piirtäjä lopetti ja antoi tilaa jollekulle uudelle taiteilijalle. Tämä uusi tekijä vei katin realistiseen kaupunkimaailmaan epätoivoisena kotia etsimään. Felix löysi orvon Tommi-pojan, joka elättää itsensä myymällä sanomalehtiä kadulla. Nyt huhtikuussa tarina on kääntynyt rikosjutuksi, kun Tommi päättää Felixin avustuksella tulla reportteriksi ja jäljittää kahta rikollista, jotka piinaavat kaupunkia. Ei siinä mitään, että sarjakuvan piirrostyyli ja yleistunnelma ovat vaihtuneet ylipyöreästä, voimakkaasti karrikoidusta naivista tyylistä realistisempaan, melankolisempaan ja rosoisempaan ilmaisuun. Ongelma on, että tämä uusi taiteilija ei vaan kertakaikkiaan sovi Felixiä piirtämään. Katti itse näyttää siltä kuin olisi jäänyt pienenä kahden auton väliin litistyksiin. Aivan kuin joku Hesarin toimittaja olisi taiteillut hänet joka ruutuun. Näin kömpelösti piirrettyä nimihahmoa on noloa katsella. Muu piirräntä on epätasaista. Osa stripeistä on aneemisia ja kömpelösti sommiteltuja, vasemmalla kädellä hutaistuja, osa taas hyvin huolellisesti keskinkertaisen piirtäjän parhaalla yrittämisellä työstettyjä, runsailla varjostuksilla. Ihmishahmot näyttävät kuin jostain Disneyn vähän realistisemmasta liukuhihnasarjasta reväistyiltä. Eli aika hyvin piirrettyjä sinänsä semmoisella kepeällä mutta persoonattomalla sarjakuvamaisella tyylillä, mutta hiukan tuntuu piirtäjä onnahtelevan heidän kohdallaan. Ja se on ikävää, että Felix tuntuu jäävän sivuhahmoksi Tommin viedessä häneltä pääroolin.

Suomentajan tekstaus on sekin epätasaista, sen taso tuntuu vaihtelevan ihan sarjakuvan mukaan. Joidenkin sarjisten puhekuplat on tekstattu oikein siististi, joskin tekstin kokoa voisi vallan hyvin vähän pienentää. Toiset sarjat taas on tekstattu kömpelösti, ja valitettavasti eniten horjuu tuo tekstaaminen juuri Felixin kohdalla, joka jo muutenkin on mennyt suorastaan masentavaksi luettavaksi.

Olavi Vikaisen Possu on joulu-tammikuun viikottaisen rupeaman jälkeen laiskistunut. Nyt häntä nähdään harvakseltaan. Ei paha juttu, sillä kyseessä on vain yksi köyhän miehen Kieku ja Kaiku ja stripit julkaistaan niin mikroskooppisen pieninä että niitä ei meinaa huomatakaan.

Mikki Hiiri -sunnuntaistripeissä hauskuutetaan lukijoita usein Hessu-hassutteluilla. Kohtaan omituisen paradoksin: Hessu on niin ällistyttävän tyhmä, että tuntuu kuin minun olisi joskus jopa vaikea saada kiinni hänen ajatuksenjuoksustaan... mutta itse asiassa Hessun ajatushan ei juokse ollenkaan. Eli missä siis vika?

Heinäkuu. Sarjakuvien julkaisu yskii sen verran, että välillä mennään sillä käytännöllä, että joka toinen arkipäivä lehdessä nähdään Mikkiä ja Akua, joka toinen arkipäivä YR:ää, Felixiä ja Kippari Kallea. Possua ei ole toukokuun jälkeen nähty lauantain lastenosastolla, vaan sen paikan tuntuu ottaneen Raul Roineen kirjoittama ja Aarne Nopsasen piirtämä tekstit-kuvien-alla -sarja Kukko Korskea. Kukko on samalla hotkinut Mikin pois lauantain Hesarista, ollakseen ainoa lauantaisin julkaistava sarjakuva. No, kukothan tiedetään.

 

 


Felixin uudesta piirtäjästä en tiedä, mitä mieltä olla. Periaatteessa viivankäyttö on osaavaa, sellaista kumimaisen notkeaa sarjakuvatyyliä, mutta lopputulos ei kuitenkaan toimi. Kömpelyys sattuu silmiin, paitsi silloin kun hahmojen taustalla on kunnon kaupunkimaisemia rakennuksineen parantamassa yleisvaikutelmaa. Felix ei pelkistettynä, yksinkertaisen mustana hahmona sulaudu tähän ympäristöön silloin kun hänet on kuvattu läheltä simppeliä taustaa vasten, vaan näyttää epäsuhtaiselta. Katin ollessa keskellä kunnolla varjostettua maisemaa kauempaa kuvattuna tämä kontrasti ei häiritse niin paljon.

 

 


PÄIVITYS 18.7.2019: Google-kuvahaku löysi tämän huutokaupattavan Felix-stripin originaalin Heritage Auctionsin sivulta - kyseessä sama tuntemattomaksi jäänyt vieraileva piirtäjä:

https://comics.ha.com/itm/original-comic-art/comic-strip-art/king-features-artist-felix-the-cat-daily-comic-strip-original-art-dated-1-1-40-king-features-syndicate-1940-the-adven/a/819-6183.s

 

King Features Artist - Felix the Cat Daily Comic Strip Original Art, dated 1-1-40 (King Features Syndicate, 1940). The adventures of this popular feline star have been celebrated in recent years for the imaginative art of long-time Felix artist Otto Messmer. This particular example however, dating from New Year's Day, 1940, is clearly not by Messmer. In this strip, Felix plays sidekick to a kid character named Washy, who saves the day by rounding up a pair of dangerous thugs. The art has the look of classic strips of the era, but we have not been able to pin down exactly who this guest artist was. It's great stuff, though! The art measures 25.5" x 5.75" and has been cut between the second and third panels, then reattached using art tape on the back. The Zipatone film has yellowed and stained the board a bit, with one tiny piece having slipped off in panel three. A blue wash had been applied as a guide to placing the Zip, and there's a small area of water damage noticeable in the last panel, in the corner by Felix. Overall, the strip is in Very Good condition. A very unusual piece of Felix art!

 

Tuo strippi ei ole uudenvuodenpäivältä 1940, vaan 1941. Syndikaatti ei ollut päivittänyt vielä copyright-liuskaa.

Yksinäinen ratsastaja -sunnuntaisarjoissa puhekuplien tekstit on edelleen ladottu, muuten kaikki on käsin tekstattu. Felixissä käsintekstaus näyttää jo vähemmän karmivalta. Kissalan pojissa taas tekstaus on kamalan ahdettua pienten puhekuplien ja runsaahkon tekstin takia, ja kun stripit on piirretty täyteen tavaraa eikä julkaisukoko ole optimaalinen, niin Katzenjammer Kidsin lukeminen Hesarista on raskasta silmille.
    YR-sunnuntaistripit ovat todella näyttävästi piirrettyjä. Googlaamalla saa selville, miten upeaa jälkeä Flanders todella sai aikaiseksi. Mikrofilmatuilla Hesarin sivuilla jälki kärsii enemmän tai vähemmän. Kääntäjän - edelleen Sirkka Ruotsalainen vai joku muu? - pakkomielle vääntää englanninkieliset nimet suomalaiseen suuhun sopiviksi tuottaa tahatonta komiikkaa. Mitä ihmeen nimiä ovat esimerkiksi Betsy Jaani, Sletu ja Pello?
    16. heinäkuuta 1941 Aku Ankalle tapahtui käänteentekeviä. Silloin hän nimittäin löysi Iineksen, kun tämä muutti hänen naapuriinsa
.

 

21.4.2019

Korskea kukko häipyi elokuun loppupuolella ja päästi Mikin takaisin lauantain Hesareihin.
    Lokakuu. Felix-tarina vaihtui. Roistot on saatu kiikkiin, Tommi on sanomalehden erikoisreportteri, kissa hänen apulaisensa, ja yhdessä he tapaavat jäätelöbaarin eriskummallisen myyjän, joka osaa tehdä taikoja. Mies paljastaa olevansa taikuri Merlin, kuningas Arthurin tarinoista. Myös piirtäjälle on tapahtunut ihmeitä: hän osaa piirtää, ja oikein taidokkaasti! Valitettavasti Felix on edelleen kömpelön näköinen, enkä muuta enää toivo kuin että signeerausten puuttuessa nimettömäksi jäävä piirtäjä saisi hänenkin ulkonäkönsä kuntoon. Ensimmäistä kertaa Felix osaa puhua jonkun ihmisen kanssa, nimittäin Tommin - Merlinin taikatempun ansiosta. Jännä nähdä millainen tarina tästä kehittyy. Kas, minähän rupean seuraamaan tätä sarjaa mielenkiinnolla. Paitsi Felix näyttää kyllä revettävän kornilta Merlinin hänelle loihtimassa haarniskassa miekka tassussa.

 

 

"I like ham a lot!"
"Camelot, did you say Camelot?"

 

 

Minussa herää yhä vahvemmin epäilys, että tämän uuden Felix-piirtäjän tekemät seikkailut ovatkin oikeasti jokin ihan toinen sarjakuva, jossa yksi hahmo on piirretty jonkun toisen, heikomman, tekijän toimesta uudelleen Felixin näköiseksi. Kaikki on mahdollista, kun sarjakuvista on kyse. Ehkä kyse oli väliaikaisratkaisusta sillä välin kun etsiskeltiin jotakuta keskinkertaisuutta uudeksi Felix-piirtäjäksi sen vuonna 1940 lopettaneen tilalle. Sillä tiedän 50- ja 60-luvun Hesareita vilkaistuani, että jossain vaiheessa sarja taantuu taas sille tasolle, jota se edusti 30-luvun lopulla. Ehkä jo 1942, siltä vuodelta kun ovat Jalavan Suuri sarjakuvakirja 2:ssa olevat sunnuntaistripit.

Marraskuun Hesareissa Felix alkaa näyttää oikein kelvolliselta - eikä hän ole enää haarniskassa vaan lentäjänpuvussa. Puku peittää vartalon, joten vain pää ja häntä näkyvät. Sekin auttaa, mitä ulkonäköön tulee. Felix väittää, ettei ole koskaan ollut lentokoneessa, mutta onhan hän useasti. Ja kaava on se, että maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin tarjoillaan Akua ja Mikkiä, tiistaisin ja torstaisin Felixiä, Yksinäistä ratsastajaa ja Kippari Kallea. Raskasta joutua odottamaan omaa suosikkisarjaansa pahimmillaan viisi päivää.

 

22.4.2019

Se, että Yksinäistä ratsastajaa luullaan rikolliseksi ja hänet halutaan tappaa siitä hyvästä tuntuu jo kliseeltä. Saisipa kerrankin lukea YR-tarinaa, jossa näin ei kävisi.
    19. tammikuuta 1942 Rex Maxonin piirtämä Tarzan ilmestyi Akun ja Mikin seuraksi maanantain, keskiviikon ja perjantain lehtiin. No, meneehän tuommoinen viidakkoseikkailukin, vaikka Tarzan ei sarjakuvana ole koskaan merkinnyt minulle mitään (elokuvia on ollut hauska katsoa). Tässä on vielä kuvanalustekstit, joten ei lupaavalta vaikuta. Tarzanin tekstit on ladottu - ainoa sarja tällä hetkellä, jossa näin on.

 

24.4.2019

Ernie Bushmillerin Nancy eli Ulla alkoi 7. helmikuuta 1942 lauantain Hesareissa. Vähän vaatimatonta julkaista vain yksi arkistrippi viikossa. Ulla on jokseenkin tuttu sarja, joskus nähnyt jossain lehdessä sitä ruotsiksi nimellä Lisa och Sluggo. Ihan hyvä perusstrippisarja.
    Felix ja Tommi-poika ovat saaneet Merliniltä tehtävän löytää ja nitistää Velho, joka nimestään huolimatta on naispuolinen. Miespuoliset ovat velhoja, naispuoliset noitia, eikä pidä sekoittaa noita (pun not intended).

Uploadasin paketillisen näitä 1941-1942 julkaistuja Felix-strippejä Google Driveen.

 

27.4.2019

1. syyskuuta 1942. Merlinin antama tehtävä on suoritettu, Tommi ja Felix ovat taas kahdestaan kaupungilla, ja piirtäjä on vaihtunut. Jälki on taas heikompaa, karrikoidumpaa. Jää ikävä sitä pikaisesti vieraillutta piirtäjää. Hänen tekemänsä kaksi seikkailua olivat kyllä mielenkiintoisin episodi Felixin uralla.

Sunnuntainumeroissa vuorottelevat muutaman kuukauden välein Kippari-Kalle ja Kissalan pojat. Jälkimmäinen suisti ensinmainitun joksikin aikaa pois sunnuntain Hesareista toukokuussa. Eikö ollut toimituksella mitään keinoa julkaista sunnuntaisin sekä Yksinäistä ratsastajaa, Kippari-Kallea että Kissalan poikia? Ärsyttää tällainen soutaminen ja huopaaminen, varsinkin kun yritän tehdä tarkkaa luetteloa Hesarissa julkaistuista sarjakuvista ja niiden julkaisuajankohdista.

Rex Maxonin piirtämää Tarzania on tympeää lukea. Ei skulaa piirrostyö. Tarzan ei näytä ollenkaan Tarzanilta. Jos kyseessä olisi elokuva ja pääosanesittäjä olisi tuon näköinen, sanoisin että väärä näyttelijä valittu. Joskus näin Hufvudstadsbladetissa Russ Manningin piirtämää Tarzania 60-70-lukujen vaihteesta, ja se näytti hyvältä.

 

3.5.2019

Tässä pari viikkoa sitten puursin läpi vuosien 1940-1941 Hesarit seitsemän päivän aikana, mutta nyt on tahti maltillistunut ja vakiintunut. Selaan läpi yhden vuoden Hesarit joka viikko. Tällä viikolla vuosi 1943 hoidettavana. Pääsen vuoteen 1977 joulukuun viimeisellä viikolla.

Felixin kaverin, Tommi-pojan, reportterintyö tuntuu olevan unohdettu niin että puh vaan. Taas he ovat kahdestaan kuljeksimassa kaupungilla miettien miten saisi ansaituksi rahaa. Pitihän se arvata, kun kahden roiston kiinniottamisesta tehdyn jymyjutun jälkeen seuraavana hommana Merlin lähettää heidät taistelemaan pilven päällä nököttävässä linnassa asuvaa ilkeää noitaa vastaan. Mitä reportaasia sellaisesta muka voisi tehdä? Eihän sellaista tarinaa kukaan niele. Eli Tommin reportterintyö oli käytännössä unohdettu jo siinä vaiheessa kun Merlin lähetti heidät matkaan.

23. kesäkuuta 1943 alkoi Egon Meurosen piirtämä ja Rolf Dahlgrenin kirjoittama seikkailustrippisarja Syöksypommittajat. Nimihän sen kertoo, sotalentäjistä tässä on kyse. Tekstit ovat monin paikoin kovin pieniä ja mikrofilmauksen heikko jälki pilaa lukukokemusta lisää.

 

 

Lauantaisivuilla on pyörinyt 16. tammikuuta 1943 lähtien jatkosarja Salattu maa, piirtäjänä Ari Ajanto. Tekstit kuvien alla. Ilmiselvä lukijan sarjakuva. Amatöörimäisyys, mutta myös viitseliäisyys paistaa. Piirrosjäljessä on orastavaa lahjakkuutta, vaikka ihmisten anatomia kuseekin.

 

4.5.2019

Syöksypommittajat on surkeasti piirretty, mutta kai Egon Meurosella oli vielä opittavaa piirtäjänä. Tai itseasiassa lentokoneet ja miksei räjähdyksetkin ovat hienoja, vain ihmiset näyttävät naurettavilta.

 

9.5.2019

Minulla on jo ennestään kolme rautaa tulessa, ja nyt on vielä neljäskin: loin uuden blogin. Vanha Blogger-tili on tallella, joten oli helppo perustaa musiikkiaiheinen saitti. Legatio Musica. Nimi on latinaa ja tarkoittaa musiikkisuurlähetystöä. Sehän on se nimi, joka minulta jäi käyttämättä vuonna 2009. Minun piti luoda uusi musiikinjakelusaitti uCoz-palvelimelle sen jälkeen kun FinnArctic meni tuhkaksi, vaan homma tyssäsi ja loinkin Aaltotie-sivuston. Minun oli tarkoitus luoda blogi vasta kesälomallani, mutten malttanut odottaa. Ongelmanani oli se, että Aaltotie-sivustoni pursuaa materiaalia jo ylenpalttisesti. Tarvitsin sivuston pelkästään musiikkiaiheisille kirjoituksille. Legatio Musicaan siirrän vuodatussivuiltani pois kaikki musiikkiin liittyvät vuodatteluni. Aaltotie olkoon tästä lähtien vain sarjakuville, sarjakuva-aiheisille kirjoituksille ja sekalaiselle henkilökohtaiselle tilittelylle.

 

10.5.2019

Felix seikkailee armeijan ja laivaston onnenmaskottina ja pärjäilee uskomattomalla tuurillaan. Tommi-poika ilmeisesti jätettiin kengänkiilloittajaksi, joka pääsi tällä urallaan hyvään alkuun, tietysti Felixin ansiosta. Ulla hiipi 19. maaliskuuta 1944 sunnuntainumeroihinkin, eli häntä nähtiin siitä eteenpäin kahdesti viikossa. Kiva sarja, vitseissä on tuoreutta. Kippari Kallessa tapahtui huomattava muutos, kun Hajuherne aivan yhtäkkiä oppi puhumaan sujuvasti - ja jopa kutomaan! Ehkä kommunikointikyvytön vauva oli liian hankala hahmo sarjan tekijöille? Jatkotarinat eivät jaksakaan enää kiinnostaa, jotenkin kankeita ne ovat. Yksinäinen ratsastajakin vähän kyllästyttää. Ei enempää raportoitavaa Hesarin sarjiksista A.D. 1944.

 

 

 

14.5.2019

Blogit.fi lisäsi Legatio Musican tietokantaansa. Mutta mitä helkkaria tuon esittelytekstin kanssa? Ei minun musiikkiblogini mikään lifestyle-blogi ole, minä merkkasin sen Muut-osastoon kun ei Musiikki-vaihtoehtoa ollut. Eikä tuo ole se teksti jonka kirjoitin. Blogini saa väärää mainosta!

 

15.5.2019

Laitoin eilen palautetta Blogit.fi:n ylläpidolle, ja vastaus tuli. Epähuomiossa oli tullut väärä esittelyteksti ja kategoria. Molemmat on nyt korjattu.

 

18.5.2019

 

 

Tässä näytteitä mainitsemastani aivan uskomattomasta tuurista, jolla Felix pärjäili ensin armeijan ja sitten laivaston onnenmaskottina. Myöhemmin Felix hyppäsi laskuvarjolla ja joutui merihätään, mutta pelastautui osuttuaan matalaan karikkoon... joka ei sitten ollutkaan karikko...

 

 

Heinäkuun - syyskuun 1945 Hesarit selattu tänään. Mielipiteeni Kippari Kallesta ailahtelee kovasti. Sarjassa riittää kyllä hauskan pimeitä juttuja. Absurdi älyvapaus auttaa välillä - ei aina - jaksamaan kankean tarinankerronnan kanssa. Felix on jaksanut huidella eteläisellä saarella, Kiinassa ja Intiassa, ja on joka paikassa taistellut ilkeitä vinosilmiä vastaan paikallinen eläinkunta apunaan. Nyt hän on päässyt lentopostissa takaisin USA:han. Lähes kaikissa sarjakuvissa on tiuhaan toistunut ruutuihin ujutettu viesti "Osta valtion obligatioita", liekö kääntäjän lisäämä vai onko viesti ollut jo alkuperäisissä stripeissä?

 

Kvaakissa on ketju "Akkarien hölmöt nimiväännökset". Se saa minut aina muistelemaan ruotsalaisten Aku Ankka -lehteä eli Kalle Anka & Co.:a, joka tuli minulle tilattuna 1980-luvulla. Ruotsinnos oli oivaltavaa työtä, vähintään yhtä oivaltavaa kuin suomalaisissa Aku Ankoissa. Kääntäjä harrasti mielellään sanaleikkejä aina kun niitä vain johonkin kohtaan keksi. Sielläkin riitti nimiväännöksiä - mitähän kaikkia pystyn muistamaan?

Elokuvaohjaaja Stanley Kubik = Stanley Kubrick
Filmitähti Divan Grabo = Greta Garbo. Divan Grabo oli tosiaan aikamoinen diiva, ja hankala haastateltava sanomalehden toimittajana työskennelleelle Akulle
TV-tähti R.J. = Dallasin J.R.
Kadonnut miljonääri Halvard Juice = Howard Hughes
Yhdessä Mikki ja Hessu -tarinassa oli Mona Lipa -niminen maalaus, joka muistutti Mona Lisaa, paitsi että nainen ei hymyillyt vaan itki. "("Lipa" tarkoittaa "pillittää")
Elokuvatähdet Pälpätys ja Tohelo eli Glark Käbbel ja Gary Klant = Clark Gable ja Cary Grant. Tästä olen kehitellyt oman nimiväännössarjan "Klark Kaapeli, Kari Kupera ja Kari Kranttu" - saatte arvata kuka se Kari Kupera on
Elokuva "Jakten på den försvunna katten" = "Jakten på den försvunna skatten" eli Kadonneen aarteen metsästys
Pingis Khan = Tsingis-Kaani
Mikki Hiiri piti tietysti pistää seikkailemaan sennimisessä paikassa kuin Musopotamien, hiiri kun on. Elokuvatähti Marilyn Muss taas vie mietteet Marilyn Monroehin
Oopperalaulaja Jusse Bööling = Jussi Björling. Sanaleikki perustuu sanaan "böla" eli mylviä
Oopperalaulajatar Maria Dallas = Maria Callas
Will Quackspeare = William Shakespeare. Olikohan tuo jo alkuperäisessä versiossa?
Pop-laulaja Pålle Planka = Paul Anka
Nyrkkeilijä Sugar Ray Ankesson = nyrkkeilijä Sugar Ray Robinson.

Kääntäjä väänsi sanaleikkinimiä myös omasta päästään. Yhdessä tarinassa oli kiinalainen mies nimeltä Gu Ling ("Guling" voidaan suomentaa vaikka keltanaamaksi) ja paikannimi Wan Wei (= One way)
Mikki ja Hessu kävivät kerran Japanissa ja tapasivat herroja nimeltä N. Sendo ("än se'n då" eli "entä sitten") ja Jodu ("jo du" eli "kyllä vain")
Kirjailija S. Windel ("svindel" eli huimaus tai huiputus, ihan miten sen haluaa tulkita, kun kyseessä on pieni ja arka mies, joka ei pärjää alkuunkaan luonnossa liikkumisessa, toisin kuin urhea ja kaikkivoipa sankarinsa Clint Flint)

 

19.5.2019

Puuhailen Legatio Musican parissa ahkerammin kuin ehkä pitäisi. Kahtena ensimmäisenä päivänä rykäisin sinne reilut puolisensataa postausta, mutta sitten muutuin maltillisemmaksi. Yritän pitää yllä kaksi postausta päivässä -tahtia. Typeräähän se on, jos sinne siirtää miljoona kirjoitusta lyhyessä ajassa, ja sen jälkeen ei ole enää mitään kirjoitettavaa. Vaan on tuo kaksi postausta päivässä aika kova tahti sekin, ja tänään kun on sunnuntai ei minulla ilmeisesti ole muuta tekemistä kuin postata seitsemän lisää. Bloggerin työkaluissa minua ärsyttää se, etten onnistu saamaan kahta kuvaa nätisti vierekkäin. Ne on joko sijoitettava päällekkäin, tai sitten Paint.netillä yhdistettävä yhdeksi kuvaksi, kuten menettelin Lehtosen Suomalaisen rockin tietosanakirjan kummankin osan kansien kohdalla. Tekstin keskitys ja kuvien siirtely eri paikkaan eivät myöskään ota onnistuakseen.

Hauskaa tulee olemaan sitten, kun pääsen siirtämään levyhyllyni tarinoita sinne. Siellä ne ovat enemmän edukseen, kun musiikkiartikkeliskannaukset eivät tule olemaan niin valtavankokoisia kuin täällä vuodatussivuilla, vaan näkyvät pienempinä ja sitten ne voi klikata isommiksi. Eivät hukuta tekstejäni alleen. Aion pistää siellä jakoon kaikki artikkeliskannaukset. Jos niitä on enemmän kuin viisi samasta artistista, teen zip-tiedoston jonka voi imuroida Google Drivesta. Viisi skannausta voi hyvin postata erikseen tekstin perään, turha tehdä zippiä niin pienestä kuvatiedostomäärästä.

 

22.5.2019

Menossa maaliskuu 1946 Hesareiden selailussa. "Osta valtion obligatioita" -viesti on vaihtunut. Nyt se onkin "Muista sotaorpoja", ja tuntuu keskittyvän Aku Ankka -strippeihin.

 

26.5.2019

Mikki Hiiri väsyi väliaikaisesti seikkailemiseen heti toukokuun 1946 jälkeen. Hyvä ratkaisu, jatkotarinoissa alkoi olla samojen kaavojen toistoa. Alettiin hauskuttaa lukijoita vain yksittäisillä gageilla. Joitain toistuvia aiheita nähtiin, kuten Hessu yrittämässä värväytyä armeijaan, jonne häntä ei kuitenkaan huolita. Felix viettää lokoisia päiviä omistajaperheensä luona eikä ole enää armeijan maskottina tai haaksirikkoutuneena eteläisellä saarella tappelemassa saaren eläinkunnan kanssa sinne tunkeutuvia vinosilmiä vastaan. Elo kotikissana on Hesarin lukijan näkökulmasta tylsää. On Felixilläkin silti yhä murheensa, kun maitoa ja ruokaa pitäisi yrittää saada joka päivä ja talon lämmittämättömyys rassaa. Lämpöpatterikin kelpaa vain jääkaapiksi. Sellaista se oli sota-aikana, kun kaikessa piti säästää. Felixin lisäksi myös Aku Ankassa tämä on tuotu hyvin esille. Pulaa on kumista, metallista, kahvista, lihasta, bensiinistä ja monista tarvekaluista. Romu- ja vaatekeräyksiä järjestetään.
    Aku on pehmennyt. Hän ei ole enää pelkkä sosiopaattinen jääräpää ja äkäpussi, joka syöksyy kyynärpäätaktiikalla harmeja päin. On toki sitäkin, mutta harvemmin. Hänen persoonastaan on alkanut löytyä uusiakin piirteitä. Hyvä niin, hän oli 30-luvun lopulla ja 40-luvun alkupuolella rasittava tyyppi, enemmän "no niin, siitäs sait mitä kerjäsit" kuin huvittava lukijan kannalta.
    Ulla on suosikkini näistä Hesarin sarjoista. Ernie Bushmillerin oivallukset jaksavat viihdyttää.

Joitakin parhaita vuoden 1946 Ulla-strippejä tässä.

 

28.5.2019

Sain eilen sähköpostin, jossa kerrottiin että kylpyhuoneremontti aloitetaan kesäkuun lopulla. Juuri silloin kun kesälomani alkaa. Siinä menee lomani sitten. Minun on pakko hommata väliaikainen asunto. Forenom on rikollisen kallis, mutta muita, halvempia vaihtoehtoja lienee? Minun oli tarkoitus aloittaa kesälomalla yksi iso kirjoitusprojekti, mutta miten mahtaa käydä sen? Saa nähdä, tuleeko heinäkuusta niin turbulenttia aikaa, etten pysty keskittymään kirjoittamiseen.
    Meidän talon asukkaille järjestetään tiedotustilaisuus 6. kesäkuuta remonttiin liittyen, siellä ja silloin selviää aikataulu ja tarkat remontin alkamisajankohdat kunkin rapun osalta. Ennen sitä en voi tehdä mitään asunnonjärjestämistoimenpiteitä. Miksei tiedotustilaisuutta voi pitää jo aiemmin? Miksi varoitusaikaa on pakko tällä tavalla lyhentää?

 

1.6.2019

Olen päässyt syyskuun 1947 loppuun. Mikki Hiiri menetti jonkin verran vetovoimaansa kun lakkasi seikkailemasta, mutta Floyd Gottfredsonin piirtämät arkistripit ovat enimmäkseen yhä nokkelia. Poikkeuksen muodostaa ensimmäinen jatkotarina vähään aikaan, jossa Mikki veljenpoikineen lähtee metsälle retkeilemään. He tapaavat metsässä intiaanin ja karhun. Tämä tarina ei lähde millään lentoon. Sunnuntaisarjat ovat olleet Bill Wrightin ja Manuel Gonzalesin piirtämiä, osa niistä on minulle tuttuja jostain ruotsalaisesta viikkolehdestä 1980-1990-luvuilta, eivätkä yllä ihan samalle tasolle kuin parhaat arkisarjat. Mikki-sunnuntaisarjat lopetettiin joksikin aikaa 20. huhtikuuta jälkeen, ei tietoa milloin ne palasivat Hesariin.
    Yksinäisen ratsastajan vilkaisen nopeasti läpi, Kissalan pojat ja Rex Maxonin kuvateksti-Tarzanin skippaan kokonaan. Edelleen jaksavat YR:ssä henkilöiden nimet virnistyttää minua. Meri Jakso... epäilemättä ollut alunperin Mary Jackson. Ihan hauskaa päätellä alkuperäisnimet Sirkka Ruotsalaisen keksimistä väännöksistä. YR on löytänyt veljenpoikansa, nimeltään Tana, ja ottanut hänet hoiviinsa. Onkohan ollut alkujaan Stan... ei kun Dan. Tana on kyllä melkein kuin Saatana.
    Felix on kiltti perhekissa, eikä voisi olla yhtään tylsempi tyyppi kuin nyt on.
    Sarjakuvien julkaisussa Hesari noudatti edelleen tuttua kaavaa: Mikki, Aku ja Tarzan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Felix, YR ja Kippari-Kalle tiistaisin ja torstaisin. Ulla lauantaisin ja sunnuntaisin. Kaikki sunnuntaistripit (YR, Kissalan pojat ja Mikki Hiiri) sunnuntaisin. Tiikeri ja Oki Räisänen jatkavat pilapiirtäjinä. Räisänen ei tee enää pelkkää päivänkohtaista yhteiskunnallista piirräntää vaan poikkeilee välillä leppoisan kansanomaisen huumorin pariin, murteiden kera.

 

2.6.2019

Päätinpäs hakea Hesarista Sirkka Ruotsalaisen nekron. Siinä se on:

 

 

 

 

 

1    2   3   4   5   6   7   8   9   10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24    25    
26    27    28    29    30    31    32    33    34    35    36    37    38    39    40    41    42    43    44    45    46    47    48    
49    50    51    52    53    54    55    56    57    58    59    60    61    62    63    64    65    66    67    68    69    70    71    
72    73    74    75    76    77    78    79    80    81    82    83    84    85    86    87    88    89    90    91    92    93    94    95