28.5.2022
Stiff Records -katsaukseni on valmis. Sain sen tehdyksi loppuun toissapäivänä eli helatorstaina.
En ensin ajatellut kirjoittaa katsausta lainkaan. Ajattelin, että minun pitäisi ruveta hillitsemään päähänpistojani eikä toteuttaa kaikkia ideoita. Lopulta kallistuin sille kannalle, että kirjoitan sen selonteon Stiffin 1976-1987 julkaisemista singleistä. Otin kuitenkin verkkaisen tahdin. Päätin kirjoittaa kahdesta singlestä / päivä, ettei iskisi väsymys ja kyllästyminen kesken kaiken. Kirjoitin aamuisin ennen töihin lähtöä. Sitten päähäni tuli koko ajan enemmän ideoita siitä, miten voisin tehdä katsauksesta kattavamman. Minua kiinnostivat ensin lähinnä matriisiviestit ja kaikenlaiset hassut temput, joita Stiff käytti markkinoinnissa, 12-tuumaisten sinkkujen ylimääräiset kappaleet, tiedot esittäjistä, Stiffin kulissien takaiset väännöt, omat mielipiteet jos on... En ole kuitenkaan mikään mielipideautomaatti musiikin suhteen, joten omat kommentit ovat vähissä. Sitten keksin ottaa käsittelyyn myös musiikkivideot, mahdolliset listasijoitukset, suomalaispainokset jos niitä on olemassa, sekä sinkkujen etiketit.
Soundcheck Books julkaisi 2014 Richard Ballsin kirjoittaman kirjan Be Stiff: The Stiff Records Story. Huomasin Google Booksin sivuilla esikatselun, jossa saa lukea osan kirjan yli 300 sivusta. Luin mitä sain lukea, ja poimin kaiken hyödyllisen informaation katsaustani varten. Ajattelin hommata kirjan itselleni, mutta sitten katsoin, millaisia hintoja siitä Amazonissa pyydetään...
Ennen pitkää huomasin, että Google Books näyttääkin yhtäkkiä osittain eri sivuja Ballsin kirjasta kuin aiemmin. Luin nämäkin sivut, ja poimin katsaukseeni tietoa mm. Plasmaticsista, Dirty Looksista, Tenpole Tudorista sekä Dave Stewart & Barbara Gaskin -duosta. Lopulta keksin ruveta ottamaan kuvakaappauksia kirjan sivuista. Yhdistin kuvakaappaukset ja tallensin sivut koneelleni. Olen jatkanut sivujen keräämistä, minulla on niitä koossa 224. Lisäksi olen lukenut 20 sivua, joista minulla ei ole kuvakaappauksia.
Katsauksen kirjoittaminen alkoi viedä yhä enemmän aikaa, ja halusin saada sen valmiiksi nopeammin. Kiristin tahtia: käsittelen neljää singleä joka päivä. Ennen pitkää kirjoituspuuha alkoi haitata Siivettömän elämän piirtämistä. Päätin jättää sarjakuvan tauolle ja keskittyä Stiff-katsaukseen täysillä. Jatkaisin Naavametsäläisten piirtämistä sitten kun pystyisin keskittymään siihen täysipainoisesti.
Koska Stiff-singlejä on niin paljon, jaoin katsauksen neljään osaan. Julkaisin ensimmäisen osan toissa lauantaina, toisen osan viime lauantaina, kolmannen osan tänään, ja ensi lauantaina on vuorossa neljäs osa, jossa käsittelyssä ovat BUY-sarjan ulkopuolella olevat singlet.
Lähdeluettelosta tuli muhkea:
Discogs
Wikipedia
45cat
YouTube
Richard Balls: Be Stiff: The Stiff Records Story, Google Booksin esikatselu (Soundcheck Books, 2014)
Soundi-lehdet
Suosikki-lehdet
RateYourMusic
Wilson and Alroy's Record Reviews (warr.org) (pohjustusta Richard Hellin esittelylle)
www.justwatermusic.com (Just Water -yhtyeen kotisivut)
Spotify (The Mexicano)
The Belle Stars: Belle-issima! Sweet Memories... (kokoelma-CD)
Susan Sackett: The Hollywood Reporter Book of Box Office Hits - A Year-by-Year, Behind-the-Camera Look at Hollywood's Most Successful Movies (Billboard, 1990) (Oklahoma-elokuva)
Steve Hoffman Music Forums (https://forums.stevehoffman.tv/threads/belle-stars-second-album-finally-coming-35-years-late.866198/)
Älypäät (The Young Ones) - komediasarjan jaksot "Boring" ja "Sick"
Music Blog of Saltyka and His Friends (http://saltyka.blogspot.com/2010/01/albania.html)
Helsingin Sanomat 25.2.1984 (Tracey Ullman ja sketsisarja Kolmen kopla)
Helsingin Sanomat 12.2.2022 (Shane MacGowan -kolumni)
www.personalcolumn.info (Personal Column -yhtyeen kotisivut)
Nick Lowe: The Wilderness Years -kokoelma-CD
Internet Movie Database (Marie Prevost)
boredteenagers.co.uk (Subs-yhtyeen tarina)
Various Artists: Harmony in My Head - UK Power Pop & New Wave 1977-81 (Cherry Red Records, 2018)
Ernie Grahamin soololevyn CD-versio (Hux Records, 2002)
Help Yourself: Strange Affair / The Return of Ken Whaley / Happy Days -CD (BGO Records, 1999)
Will Birch: Ian Dury: The Definitive Biography, Google Booksin esikatselu (Wreckless Ericin julkaisematon Swan and Edgar Suite -EP)
Adamsdown Song (https://adamsdown.wordpress.com/2009/07/15/tawny-reed-adamsdowns-forgotten-star/)
Håkans pop: Stiff-extra: Mysteriet Jill Read är löst! (http://www.hakanpettersson.se/blogg.php?id=3700)
Håkans pop: Dave Edmunds berättar vidare... (http://www.hakanpettersson.se/blogg.php?publday=2014-04-29&year=2014&month=4&id=3484)
Ripsaw Recordsin kotisivut (Tex Rubinowitz)
The Complete Motown Singles: 1964- ja 1967-boksit (parin singlen listasijoitukset)
http://www.calyx-canterbury.fr/mus/stewart_dave.html (Stewartin ja Gaskinin Disappear-albumin kohtalo)
https://www.buythehour.se/stiff/stage_non_buy1.html (tietoa BUY-sarjan ulkopuolisista seiskoista)
Samalla kun olen työstänyt katsausta, olen kasvattanut ja parannellut entisestään koneellani olevaa Stiff Records -kansiota. Löytyi lisää 12-tuumaisilla ja muilla sinkkujen erikoisversioilla julkaistuja biisejä, ja jotkut kappaleet olivatkin singleillä eri versioina. Näitä olen hakenut YouTubesta ja äänittänyt.
Ballsin kirjassa on myös runsaasti kertomaa Stiff-kiertueista, joihin useat artistikiinnitykset ottivat osaa. Nämä sentään rajasin katsaukseni ulkopuolelle. Kiertueilla ei ole suoraan tekemistä levyjen kanssa, ja tietoa tuli katsaukseen muutenkin läkähdyttävästi.
Kuulematta ovat vielä seuraavat kappaleet:
BUY 60-B The G.T.'s: Be Careful
BUY 133-B The Cory Band with The Gwalia Singers: The Longest Day
BUY 147-A Jane Aire: I Close My Eyes & Count to Ten
BUY 194-B Robert Sleigh: Snow Bike
BUY 204-B Jamie Rae: Sad Song
BUY 219-B Jamie Rae: Fairy Tales
BUY 233-B Phranc: El Salvador
BUY 233-C Phranc: Charlotte
BUY 242-B Bobby Tench: Heart Out of Love
BUY 246-B Dermot Morgan: Thank You Very Much Mr. Eastwood (featuring Garret)
BUY 248-C Fire Next Time: This Is Joy
BUY 264-B Mint Juleps: Under Pressure
CRAZY 1-A Crazy Albert: Yippee I Ay
CRAZY 1-B Crazy Albert: Trigger Happy
FAT 1-A Plum: Too Much Ain't Enough
FAT 1-B Plum: Enough
LAST 3 Wreckless Eric: Swan & Edgar Suite -EP: Excuse Me - Personal Hygiene - Rags and Tatters - Piccadilly Menial
LOT 3-B Woodhead Monroe: B Side
MAX 1-A The Dulcet Tones of Jock Scot: Kongratulationz: A Souvenir to Commemorate the Wedding of Dave (Robinson) and Rosemary
MAX 1-B The Dulcet Tones of Jock Scot: More Souvenirs to Commemorate the Wedding of Dave (Robinson) and Rosemary
WIN 1-A The Ensemble: Viva Scotland, Ireland, England! (Sensible Edit)
WIN 1-B The Ensemble: Viva Scotland, Ireland, England! (Silly Edit)
11.6.2022
En arvosta paljoakaan sitä, mitä lapsena ja teininä tein. Sitä mitä omistin olen kaivannut ja yrittänyt hankkiakin takaisin - kirjoja eritoten. Siitä mitä itse loin ei ole paljon mitään jäljellä, enkä ole siitä yhtään pahoillani. Jouti mennäkin. Mitä nyt kadonneet sarjakuvat olisi ihan kiva saada takaisin. Niin, ja marmori- / lasikuulat, joilla ala-asteella monet pelasivat koulun pihalla. Minä en juuri kuulilla pelaillut. Kerran koetin, ja se oli täysi floppi. Häpesin suoritustani niin, etten enää sen jälkeen halunnut koettaa. Ei se ollutkaan niin helppoa kuin miltä näytti. Sen sijaan keräsin innokkaasti hukkateille joutuneita kuulia koulun pihan ruohikoista. Minulla oli joskus aikamoinen kokoelma erilaisia kuulia. Tavallisimmat olivat läpikuultavia, ja sisällä oli muutama väriraita. Jotkut olivat ihan tummia, ja ne kiilsivät kuin öljyisinä. Sitten 90-luvun alussa mielenhäiriössä heitin kuulat roskiin, kun halusin lopettaa kaikki ylimääräiset keräilyt ja muut vapaa-ajan puuhat ja keskittyä lujemmin koulunkäyntiin. Minulla on kuulia vielä tallella yhdessä laatikossa - pieni kokoelma - mutta saisipa oikein ison satsin kaikkia erilaisia variaatioita.
Yksi harvoista hyvistä ideoistani oli kerätä yhteen kansioon sanomalehtistrippejä. Päätin jostain tietystä määrästä, ja sitten rupesin kaikista lehdissä vastaan tulleista strippisarjakuvista leikkaamaan strippejä talteen, kunnes olin saanut sen tietyn määrän strippejä kokoon. Liimasin stripit A4-arkeille, jotka rei'itin ja tallensin kansioon. Helsingin Sanomien julkaisemien sarjakuvien lisäksi sekaan päätyi ainakin Alex Grahamin Fred Bassetia (Pitko / Retu / Koiraskoira). Kirjoitin vielä omilla heikoilla tiedoillani jonkinlaiset esittelyt kaikista sarjakuvista. Pitkon kohdalla kiinnitin erityisesti huomiota Grahamin runsaaseen liike- ja vauhtiviivojen käyttöön. Kansio joutui valitettavasti pian jonnekin mustaan aukkoon, josta se ei enää ole löytynyt. Roskiinko päätyi?
Keksin kerätä poliittisia pilapiirroksiakin, kuten Wassermania, jota Hufvudstadsbladet julkaisi säännöllisesti jonkin aikaa, sekä ranskalaista Plantua ja amerikkalaista Oliphantia joita Hesarissa usein nähtiin.
Kvaakissa kerroin helmikuussa 2012 Suomen Yhdyspankin SYPPI-kerhosta, jonka lähin konttori sijaitsi kivenheiton päässä lapsuudenkodistani. Säästölipas oli maapallon näköinen - taisi olla sininen, ja maa-alueet oli väritetty kultavärillä. Olisi kiva löytää ne SYPPI-lehdet uudestaan ja lukea Hannu Kuukkasen Pii-sarjakuvaa (kaiken muun kivan lisäksi). Muistan tuon aikakoneseikkailun ihan kokonaan, se jatkui siten, että professori huomasi puhelinmuistionsa jääneen Alexander Graham Bellin luokse 1800-luvulle, ja Piin piti hakea se takaisin. Jotenkin Bell pystyi puhelimellaan soittamaan tulevaisuuteen ja valitsi tiedetoimittaja Pertti Jotunin numeron. Pii ilmestyi Bellin kotiin samalla hetkellä kun Jotuni oli saatu langan päähän, mutta tietysti Jotuni epäili soittajaa joksikuksi pilailijaksi ("Aleksander kuka? Mitä belleilyä tämä on?"). Bell ryhtyi jahtaamaan puhelinmuistion napannutta Piitä ympäri taloaan, mutta professori palautti Piin nykyaikaan viime hetkellä. Seikkailun viimeisessä ruudussa professori huomaa Bellin puhelinluurin Piin kädessä ja sanoo, että hänen on heti mentävä palauttamaan se.
Minulle ainut toinen tuttu Kuukkasen sarjakuva on Joonaksen päätoimittamassa Sarjis-lehdessä julkaistu rottasarjakuva Rontti.
SYPPI-kerhon jäsenyyteni päättyminen oli vähän kumma juttu. Muistaakseni isä vain yhtäkkiä kieltäytyi maksamasta jäsenmaksua?
Lapsena sain aina Hindrénien luona käydessäni lukea mielin määrin kaikkia perinteisiä, pitkään jatkuneita ruotsalaisia huumorisarjoja, kuten Kronblomia (Lumperi), 91:ania (Mokkeri), Åsa-Nisseä (Härmän Janne) ja satunnaisempia tuttavuuksia kuten Flygsoldat 113 Bom (Lentosotamies Pommi) ja Frisk och Rask - flottans hopp (kaksi merivoimissa palvelevaa toilailivat). Hindrénit tilasivat kaikkia Allerseja ja Året runt -viikkolehtiä joissa joitakin näistä sarjoista julkaistiin, ja jostain löytyi vielä läjät 91:an-lehtiäkin joissa julkaistiin kakkos-, kolmos- etc. sarjoina noita muitakin. Olikohan 91:an-lehtiä lähinnä Britta ja Börje Wibergin luona, eikä niinkään Hindréneillä? Vähän vaikea muistaa. Mika Juseliuksella taas oli omassa huoneessaan ainakin yksi kokoelma Lilla Fridolfia eli Pikku Rikua. Joka tapauksessa, vähän siellä sun täällä sain luettavakseni noita ruotsalaisia huumorisarjakuvia, jotka ovat naurattaneet siellä jo monta sukupolvea.
Myöntää täytyy, että sain ehkä pienen yliannostuksen noita ruotsalaissarjiksia, sillä en ole enää aikuisena pitänyt niitä tarpeeksi särmikkäinä jotta jaksaisin lukea niitä. Sellaista aika harmitonta meininkiä niissä kuitenkin lopulta oli, ja tässä iässä sitä kaipailee vähän anarkistisempaa, yllätyksellisempää kamaa.
91:an-lehdessä näkyi silloin tällöin myös Krister Peterssonin piirtämää Uti vår hage -sarjaa, mutta se oli sen verran harvinainen ilmestys, etten päässyt koskaan kunnolla sisälle sarjan maailmaan. Toisaalta se vähä mitä Uti vår hagea näin ei ollut koskaan kuin miedosti huvittavaa. Kolme vitsiä jäi mieleeni. Aina silti toivoin 91:an-lehtiä selaillessani löytäväni jakson Uti vår hagea, jaksoin tsempata sarjaa ja toivoa että se onnistuisi naurattamaan kunnolla.
Kun sarjakuvafoorumi Kvaakissa sitten pariinkin otteeseen kovasti kehuttiin Uti vår hagea, päätin antaa sille kunnon mahdollisuuden ja ostaa jonkin isomman kokoelman. Nyt niitä koosteita on sitten kolme erikokoista ja eri-ikäistä, ja kyllähän tuo kelpaa. Kaikki jutut eivät ole loistavia, mutta oikein lukukelpoinen satsi kesytettyä Fingerporia vähän maalaismaiseen pikkukaupunkiin siirrettynä tämä on.
25.6.2022
Tulikohan Kotkan vaarille Uusi Suomi kotiin? Olen ymmärtänyt, että juuri Uusi Suomi on se lehti, jossa pikkupoikana näin Bill Hoestin Agathaa, josta kirjoitin käytyäni läpi vuoden 1968 Hesarit. Uudessa Suomessa julkaistiin myös hollantilaisen Marten Toonderin Pandaa - toinen sarja, josta on jäänyt jonkinlainen muistijälki. Mitähän muuta Uudessa Suomessa julkaistiin? Vaarilta sain omakseni kirjan, johon on koottu Uuden Suomen etusivuja vuosilta 1938-1979.
Isän kanssa kahdestaan asuessani luin mitä eteen sattui. Hesarin kuukausiliitteestä Mämmilän, alkaen sivusta jossa ollaan Jalmari Lepolan hautajaisissa. Mökkipaikkamme oli Pertunmaalla, ja meille jopa tuli Pitäjän Uutiset kotiin. Siinä julkaistiin jonkun paikallisen amatöörin strippisarjakuvaa kahdesta persoonattomasta suomalaisesta perusjuntista, jotka tykkäsivät istua baarissa kaljalla tai ihan vain turinoida keskenään. Enimmäkseen sarjakuva oli vain puhuvia päitä, mutta sitten yhtäkkiä piirtäjä päätti parantaa sarjansa ulkoasua ja piirtää kunnon taustoja. Moinen yllättävä viitseliäisyyden puuska oli minusta ilahduttavaa. Lopulta taustat vakiintuivat kuitenkin pelkiksi pensasaidoiksi.
Pirkka-lehdessä julkaistu koko- tai puolensivun strippisarjakuva Pirpana on sarja, jonka alkuperän koetin joskus selvittää, mutta turhaan. Virkistävän poikkeuksellisesti sarja kertoi eronneesta yksinhuoltajaisästä ja hänen tyttärestään. Mietin, oliko sarja kenties saksalainen, mutta googlaaminen saksankielelläkään ei tuottanut tulosta. Jonkin stripin näin myös jossain ruotsalaisessa lehdessä, mutta olikohan se vain Pirkka-lehden ruotsinkielisessä versiossa, vai oliko se jossain aivan toisessa lehdessä? Pirpana soitti siinä äidilleen ja kysyi apua isänsä puolesta. Isä oli lajittelemassa likapyykkiä eikä osannut päättää, kuuluuko Pirpanan uusi puna-valkoraitainen paita valko- vai kirjopyykkiin.
Pirkkaan tuli myöhemmin Rauli Nordbergin piirtämä Arkiahot. Tavallisen tylsän perheen (isä, äiti, poika, tytär, koira) arjesta hauskasti kertoneet sivun sarjat sopivat Pirkka-lehteen hyvin, mutta dialogi oli liian kirjallista ja epäluontevaa, eivätkä valjut vitsit jaksaneet minua edes hymähdyttää. Pirkan ruotsinkielisessä versiossa Arkiahot seikkailivat ruotsiksi niinikään Nordbergin tekstaamina (kukahan käänsi?). En valitettavasti muista sarjan ruotsinkielistä nimeä (EDIT: Se oli Bölings!).
Pohjanmaalainen Kuriren-lehti tuli meille myös jostain syystä. Siinä julkaistiin jotain sanatonta ruotsalaista sarjakuvaa, joka taisi olla Gunnar Perssonin Gus. Hahmo ainakin näyttää kovasti tutulta.
https://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Gus
Helsingin Sanomat -vuosikatsauksista
Kun selasin Helsingin Sanomien Aikakone-palvelussa vanhoja Hesareita, otin hillittömästi kuvakaappauksia sarjakuvista, artikkeleista, pilapiirroksista, vähän myös pakinoista, mainoksista, telkkarisarjojen ja -ohjelmien esittelyistä ym. sälästä. Isommat sarjikset ja lehtiartikkelit eivät mahtuneet kerralla näytölle luettavassa koossa, joten otin niistä useita kuvakaappauksia. Tämän johdosta minulla oli ne kovalevyllä tallella pieninä palasina, jotka tarvitsi yhdistää. Kuvakaappauksista piti myös rajata pois kaikki turha sarjakuvastrippien, artikkeleiden ym. ympäriltä. Tämä oli yksi tekemättömien töiden listalla ollut homma. Se tuntui niin valtavalta urakalta, että olin ajatellut jättää sen ensi vuoteen. Vaan teinkin sen touko-kesäkuun vaihteen tienoilla. Puolitoista viikkoa se kesti, eli yllättävän sukkelasti hoitui. Ajattelin ensin vain postata näille vuodatussivuille muutamia näytteitä siitä mitä poimin talteen, mutta päätinkin lykätä Google Driveen jakoon koko höskän. Olen jakanut kuvakaappaukset kansioihin julkaisuvuoden mukaan.
2,71 gigaa kuvamateriaalia vanhoista Hesareista, olkaa hyvä.
Vuosilta 1930-1967 on lähinnä vain muutamia sarjakuvastrippejä tarjolla. Vuodelta 1959 otin talteen kivan näköisen Broadway-tupakkamainoksen, jossa nainen on puettu inkkariasuun. Vuodesta 1961 alkaen kansioissa on "Jyviä ja akanoita". Olen kirjoittanut Suomen Kuvalehden Jyviä ja akanoita -palstasta, jossa julkaistaan sanoma- ja aikakauslehdistä löydettyjä toimittajien mokia, tahalllisia hauskoja helmiä sun muuta, sekä omistamastani koostekirjasta, johon koottiin parhaita paloja tuosta palstasta. Kerroin myös siitä, että halusin löytää Hesarista leikatut, tuohon koostekirjaan valitut jyvät ja akanat niistä alkuperäisistä Hesarin numeroista. Otin kuvakaappaukset näistä ja merkkasin ne kahdella punaisella pisteellä. Eli jos haluaa saada vähän ylimääräisiä hymyjä suupieliinsä, niin siitä vain katsomaan, mitä tahallista tai tahatonta hauskaa Hesariin on vuosien varrella kirjoitettu ja sitten kirjattu ylös SK:n Jyviä ja akanoita -palstalle.
Vähän luetteloa siitä, mitä kansioissa on:
1963 - "Papukaija G. Pula-Ahon juttuja 1 tunti magnetofoninauhoilla", mainostetaan pikkuilmoituksessa.
1966 - Profile-rintaliivejä mainostetaan hieman Batman-sarjan Kissanaiselta näyttävän naisen kuvalla.
1967 - englanninkielisen Don Martin -sarjakuvajulkaisun arvostelu.
1968 - kaikki Feifferin sarjakuvamuotoiset pilapiirrokset.
1969 - Feiffer, Pummit, Versus.
1970 - Feiffer, Pummit, Tarmo Koiviston urheiluaiheiset pilapiirrokset, Versus, juttua ensimmäisestä Ruisrock-festivaalista.
1971 - Feiffer, artikkeleita Helsingin metrosta, Monsieur Mosse, Pummit, Tarmo Koivisto, Versus.
1972 - Feiffer, metrotunnus, Pummit, Tarmo Koivisto, Versus.
1973 - Feiffer, Harald Hirmuinen, Pummit, Tarmo Koivisto, Versus. Suomen Kuvalehdistä otin talteen Ruutu-sarjakuvalehden mainokset.
23. syyskuuta 1973 Hesarissa julkaistin Jaakko Hintikan kirjoitus "Logiikan läpimurto kielitieteessä", joka yllättävästi kuvitettiin The Perishers -nimisen englantilaisen strippisarjakuvan yhdellä stripillä. Maurice Doddin kirjoittamaa ja Dennis Collinsin piirtämää sarjaa ei muuten julkaistu Hesarissa ollenkaan, eikä stripin oheen laitettu edes mitään selittävää tekstiä. Stripissä lukee onneksi tekijöiden nimet - sen tiedon avulla sain selvitettyä, mistä sarjakuvasta on kyse. Strippi on mukana 1973-kansiossa.
1974 - Feiffer, Harald Hirmuinen, Monsieur Mosse, Pummit, Tarmo Koivisto.
1975 - Feiffer, Harald Hirmuinen, Pummit, Sirkus Bimbo. Suomen Kuvalehdestä artikkeleita Edward Vesalasta, Juice Leskisestä ja M.A. Nummisesta sekä piilosanojen ratkontaohjeet. Olen kova ratkomaan sanaristikoita tarvittaessa, eli en harrasta sanaristikoiden täyttämistä kotonani, mutta jos vaikkapa työpaikan taukotilassa tai muussa seurassa ollaan täyttämässä sanaristikkoa, autan mielelläni ja briljeeraan omilla ratkontataidoillani. Perinteiset sanaristikot ovat minun vahvuuteni, piilosanoja olen joitakin kertoja koettanut ratkoa, mutta kesken on aina jäänyt. Tiedän joitakin kikkoja, mutta piilosanat ovat minulle turhan haastavia. Otin SK:sta ohjeet talteen, jotta viisastuisin.
Suomen Kuvalehdestä ottamani artikkelit ovat juuri ja juuri luettavassa koossa. En jaksanut niistä ottaa useita kuvakaappauksia, vaan läväytin lehtiaukeamat näytön suuruisiksi ja otin yhden kuvakaappauksen. Niinpä tekstejä joutuu tihrustamaan.
1976 - Feiffer, Harald Hirmuinen, kokosivun artikkeli Kari Suomalaisesta, Pummit, Sirkus Bimbo. SK:sta artikkeleita Gulliver-yhtyeestä, Hectorista, Ilpo Saastamoisesta, Jussi Raittisesta sekä Puolan vaikeasta elintarviketilanteesta.
1977 - Feiffer, Pummit, Sirkus Bimbo. SK:sta artikkeleita Art Blakeysta, Groucho Marxista, Kurt Vonnegutista ja Puolasta sekä yksi aivan upea Mauri Kunnaksen pilapiirros laman keskellä kärsivästä Suomi-neidosta.
1978 - diskokokoelmat, Feiffer, Jalon jengi, suomalainen Palikkasilta-animaatio (Tarmo Koivisto, Hannu Virtanen, Mauri Kunnas ym.!), Pummit, Sirkus Bimbo, Turha joukko. SK:sta artikkeli Love Recordsista.
1979 - Veli-Pekka Alare ja Puupäähattu, Feiffer, Jalon jengi, Kurnau ja kamaluu -radiokuunnelma, Love Records, Pummit, Punk-rokkishokki -kirjan arvostelu, Tarmo Koiviston sarjakuva "Päivä Hesarissa", Turha joukko. SK:n haastattelu Kari Peitsamosta.
1980 - Feiffer, Finnvalco, Jalon jengi, Juha Mieto, Lake Placid -olympialaiskonkurssi, lakot, Moskovan olympialaiset, Mämmilä, Pummit, ranskalainen sarjakuva, Ruisrock, Ruotsin yleislakko, Saksan suuri sadekesä 1980, sarjakuva-arvosteluja, Tove ja Lars Janssonin Puupäähatut, Tulipää-elokuva, Turha joukko, USA:n helleaalto, Volvo-Markkanen. SK:n jutut Maukka Perusjätkästä ja Puolasta.
1981 - Algol-aluksen haaksirikko, Alta-mielenosoitus, Feiffer, Jalon jengi, Jimmy Carter, Urho Kekkonen, kesäaika, Mézières & Morris, MTV:n uutiset, Matti Nykänen, OK-lehti, Pummit, Ronald Reagan, sarjakuva-arvosteluja, Taneli, Turha joukko, Äidit (Bretécher). SK:sta Lucky Luke -piirtäjä Morrisin haastattelu ja Ilmo Mäkelän kirjoitus Tulipää-elokuvasta.
1982 - Falklandin sota, Feiffer, Keke Rosberg & formulakisat, HKL:n liikenne, Juha Mieto, ruokaa hyönteisistä, Jalon jengi, SK:sta artikkelit Eurovision laulukilpailuista (viisukappaleiden sanoituksia suomennettuina), J. Karjalaisesta, Jope Pitkäsestä, Juha Vainiosta, kaaos Pelle Miljoonan uudenvuoden keikalla, Lee-farkkumainossarjakuva, Matti Vanhasen vaali-ilmoituksia, metro, Musta paroni, myrkkytynnyrit (Jukka Ojaranta), Mämmilä, oikukas talvi, Ramses ja unet -elokuva, Rauta-aika -tv-sarja, sarjakuva-arvosteluja, Lemi & särä, Taneli, Tenavat & Charles M. Schulz, Unto Valtanen ja metrosählinki, Äidit (Bretécher).
Isänihän oli 1980-luvulla Club Citroën Finlande -kerhon puheenjohtaja, ja kerholla oli tiuhaan kokoontumisia eri puolilla Suomea. Lokakuussa 1988 järjestettiin kerholle säräkutsut Lemillä, ja minä olin tuolloin 14-vuotiaana mukana nauttimassa tuota perinneherkkua aidossa ympäristössä. Eli ihan henkilökohtaisista syistä otin talteen artikkelin särästä. Siis puu-uunissa haudutetuista lampaanlihasta ja perunoista. Pidän sitä vähän metkana yhteensattumana, että isoisäni syntyi Lemillä.
1983 - Ahti Karjalainen, Aulis Juneksen vaali-ilmoitus, Bofors, englantilainen sarjakuva, Enki Bilal, Finnair-boikotti, Jope Pitkäsen Puupäähattu, Jukka Ojaranta, pilapiirroskirjojen arvostelu, Kari Suomalainen, Karlssonin pilapiirroksia, formulakisat & Keke Rosberg, Mauri Kunnaksen pilapiirrokset, Lilli, Martti Vainio, Matti Nykänen, Mauri Kunnas, Moniquen kohtalo, Musta paroni, Muumit, Pahkasika, Rauta-aika, sarjakuva-arvosteluja, Taneli, Tarja Halosen vaali-ilmoitus, Unto Valtanen, vappu 1983, Viktoria Mullova, Will Eisner. SK:sta artikkelit Hectorista ja Kirkasta.
1984 - Franquin: Mustat sivut -arvostelu, kuvitus- ja pilapiirroksia, Kari Suomalaisen Puupäähattu, Keke Rosberg, Kunnaksen pilapiirrokset, Kurnau ja kamaluu, Martti Vainion doping-kohu, MikroBITTI-mainos, Musta paroni, Pahkasian Savo-Karjalan matkaopas, Peter Pan -näytelmä, Planmeca, Ronald Reaganin naurupommi, Masi-artikkeli, Taneli, Unto Valtanen, Valtiaat, Yhtä köyttä -yhdistys -ryhmäpotretti.
1985 - näyttelijä Albert Salmi, Bofors, Claire Bretécher, Eteenpäin-sanomalehti, Euroopan ankara talvi, Hjallis Harkimo, Jaska Jokunen, Kari T. Leppäsen Puupäähattu, Karlsson, Keke Rosberg, Kemin sarjakuvapäivät, Maksamme velkaa -hyväntekeväisyyslevy, Orivesi, Oulun myrsky, Unto Valtanen, Radio City, Raivo Roosna & Aleks Lepajõe, sarjakuva-arvosteluja, sarjakuvafestivaalit, Serge Clerc, Tohtori Laskimo. SK:sta artikkeli Dingosta.
1986 - Corkin pilapiirros, sarjakuva-arvosteluja, Dag Hammarskjöld, Keke Rosberg, Kemin sarjakuvapäivät, Jakomäen pankkiryöstö & Mikkelin panttivankidraama, Tohtori Laskimo, Tshernobyl. Vielä yksi SK:n Dingo-juttu, jossa Neumann tilittää hajoamista edeltäneitä sekä hajoamisen jälkeisiä tunnelmia.
1953-1961 YK:n pääsihteerinä toimineesta Dag Hammarskjöldistä kertovan artikkelin otin talteen vain, koska nimi jäi mieleeni tv:n uutislähetyksestä. Hammarskjöld kuoli lento-onnettomuudessa 1961, joten olin ihmetellyt, miksi hänestä puhuttiin uutisissa 1980-luvulla. Asiahan selvisi.
1987 - Antonio Gramsci, Corkin pilapiirroksia, Esko "Eemeli" Toivosen nekro, Tarmo Koiviston Finnmet-sarjakuva, sarjakuva-arvosteluja, Hannele Krause, Heitä sikaa -peli, hirmupakkaset, Juhan af Grann, Jumalan teatteri, Kalervo Palsan nekro, Kari T. Leppänen, Kemin sarjakuvapäivät, Mathias Rust, Priit Pärn, Pucks-vaateliikkeen mainoksia, Roope Ankka, Sindbad-animaatio, Tove Jansson, Tupu, Hupu ja Lupu, Vulle Vuojas.
1988 - Agrippina, Harald Hirmuinen Alkon valistusoppaassa, Angoulêmen sarjakuvafestivaalit, Australia 200 vuotta, Carl Barks, Epix-kustantamo & Horst Schröder, Hjallis Harkimo, Jalava-kustantamo, Kalkarin kalinoita -palsta (Calgaryn olympialaiset), Kari Kairamo -nekro, Kemin sarjakuvakeskus, Keskisten kyläkauppa, Kontram, länsimetro, Turun seudun Meriradio, elokuvaohjaaja Monte Hellman, Nokia-insinööri -ilmoitus, Olavi "Olli" Hurmerinta, Ravi Batra varoittaa lamasta, Ruben Stiller, sarjakuvafestivaalit ym. sarjakuvajuttuja, Sista skriket -näytelmän arvostelu, tunnistamaton vainaja, Usko Laukkasen Puupäähattu, Veijo "Pelle Hermanni" Pasasen nekro, Veikko Vennamo, Väinö "Väiski" Purje. SK:sta entisten punkkareiden haastatteluja: Harri Konttinen, Tumppi Varonen, Kari Kivelä, Rosa Likson, Jyrki Siukonen. Lisäksi SK:n artikkelit Sindbad-animaatiosta ja tietokonepeleistä. Sindbadin tekijäryhmään kuuluivat mm. Jukka Murtosaari, Anssi Rauhala, Petri Hiltunen ja Kivi Larmola.
Kontram-ilmoituksen, Meriradio-artikkelin ja Sista skriket -näytelmän saaman kritiikin otin talteen henk. koht. syistä. Kontram oli äitini työpaikka, Meriradiota kuuntelin Taalintehtaalla sivarina ollessani ja tuo näytelmä oli se, jota isäni vei minut katsomaan Svenska Teaterniin. En muistanut näytelmän nimeä, mutta arvostelusta tajusin, että tuo sen täytyi olla. Mukana oli myös isäni tuolloinen tyttöystävä joka ei ymmärtänyt ruotsia, oliko Paula, Leena vai Sisko? Hän ei tainnut saada näytelmästä irti paljoakaan. Minun mieleeni jäi yksi sketsi tuosta komedianäytelmästä. Jukka Kajava kirjoitti kyseisestä sketsistä: "virolainen tulkki kääntää ja sotkee puolalaisen ja chileläisen kenraalin tapaamisen. Anna Hultin on ihana kolhona kääntäjänä". Sketsissä oli kyse asekaupoista, ja jostain lausahduksesta toinen kenraali tuohtui niin, että huudahti: "Tuhat tulimmaista!". Tulkki käänsi huudahduksen toiselle kenraalille: "Han tar tusen", eli "Hän ottaa tuhat (asetta)".
1989 - Ahvenanmaalla rakennettu Albanus-kaljaasi, CD-levyt, Mustapukuinen mies, Neil Hardwick, puhelimet, suomalaisia sarjakuvapienlehtiä, Tintti, Tove Jansson & Muumit, Veikko "Joonas" Savolainen. SK:sta Edu Kettusen haastattelu. Albanus-laivasta kertovan artikkelin otin talteen henk. koht. syistä, sillä kun seilattiin 11. - 15. syyskuuta 1989 koko koululuokan voimin Ahvenanmaan saaristossa rantautuen välillä Rödhamnissa, Bomarsundissa, Enklingessä, Långholmenissa, Överössä ja Degerbyssä.
1990 - Frank Pappa, Jouko "Joke" Innasen mainossarjakuvat, pankin maksusaarto, Mustapukuinen mies, Nuorten sävellahja 22001, Punaniska, Rokkeri, Stadin anatomia (Jarmo Somermäki), virolainen pilapiirräntä.
1991 - Ahvenanmaan taalari, Frank Pappa, Jouko "Joke" Innasen mainossarjakuva, Kyproksen videopiratismi, Jukka Murtosaari, Pham Tan Kiet (Hymyhuulet-sketsisarjasta), Punaniska, Raimo Aarnisalo (sarjakuvakauppa Kulku-katin poika), Rokkeri, Sindbad-animaatio, Simpsonit, Terho Ovaska, Unkarin oudot talousvaikeudet.
1992 - ETYK, Mato Valtonen & Sakke Järvenpää, Kittilän elämäntapaintiaanit, Monsieur Mosse, huijausviestejä Nigeriasta, suomalainen Pintaa syvemmältä -seksileffa, Pirkko Liinamaa, Punaniska, Sindbad-animaatio, homopari Timppa & Jokke, Virolainen vieras.
Kullervo Koiviston ohjaamaan ensimmäisen suomalaisen pornoleffan Pintaa syvemmältä olisin halunnut nähdä, mutta valitettavasti en ollut yksin kotona kun se tuli. 1993 ostin ensimmäisen pornolehteni, Erotiikan Maailman numeron, ja siinä oli kuvasarja, jossa oli käsitykseni mukaan stillejä poistetusta kohtauksesta. EM:n jutussa annettiin muistaakseni ymmärtää, että leffaa oli jopa sensuroitu ennen kuin se lähetettiin telkkarissa, eli mehukkaimmat kohdat oli poistettu. Tässä olen valitettavasti heikkojen muistikuvien varassa, kun ei se lehti ole enää tallella. Heitin pois kaikki miestenlehdet vuonna 2005 kun aloin seurustella Sadun kanssa.
1993 - Jasso-kissa (albumeissa ym. koosteissa julkaisemattomat stripit), Punaniska, tv:n tunnusmusiikin säveltäjät.
1994 - internet, Jasso-kissa, Origon pakina Martti Ahtisaaren laastarikohusta. SK:sta kirjoitus palvelun huonosta tasosta Suomessa. Kotkassa asuneella isoisälläni oli yksi Suomen Kuvalehden numero jostain 1990-luvulta. Luin sitä muutamankin kerran ollessani hänen luonaan kylässä. Yksi kirjoitus jäi mieleeni, ja viime vuonna ajattelin etsiä sen samalla kun selasin SK:n numerot läpi netissä. Tuula-Liina Varis kirjoitti kokemuksestaan Joensuusta Tampereelle matkanneen junan ravintolavaunussa, jossa hän sai eteensä lautasellisen katkarapupastaa, ja tilitti vaikutelmiaan sekä näkemyksiään Suomesta palvelumaana muutenkin. Ollaanko menty parempaan suuntaan noista ajoista?
1995 - Anki Lindqvist, Jasso-kissa, Johnny Liebkind, Matti Koposen piirtämä etusivun vappuilmoitus, Hesarin Nyt-liite. Nyt-liitteen sanottiin poistuneen Hesarista Ukrainan sodan vaikutuksesta, mutta eihän se silloin poistunut. Eihän Hesarissa ollut ollut mitään Nyt-liitettä vuosiin. Pelkät tv-sivut, joita edelsi yksi vaivainen artikkeli!
1996 - Frank Robson, Jee jee jee - suomalaisen rockin neljä vuosikymmentä, suomettumistutkimus.
1997 - Albanian kaaos, Johnny Liebkind, Kai Mäkelä (Janton-kustantamo, Uutislehti 100), Maukka Perusjätkä, Jukka Murtosaaren Suuret tietokonesodat -kuvasarja.
Lisäksi näytteitä ja valikoituja strippejä Hesarin julkaisemista sarjakuvista. Monet stripit otin talteen siksi, että ne tuntuivat minusta tutuilta. Ne olivat jääneet mieleeni joko selkeästi tai alitajuisesti. Jotkut stripit eivät tuntuneet aiemmin luetuilta, vaan ne onnistuivat yllättämään, hätkähdyttämään, tai ne tuntuivat muuten vain erityisen hyviltä, ja nappasin ne siksi. Addisonin eli Mort Walkerin piirtämiä Masan arkki -strippejä poimin niiden vuosien Hesareista, jolloin pääsääntöisesti julkaistiin Frank Johnsonin piirtämiä strippejä. Jälkeenpäin vähän harmittelen, että jäi keräämättä talteen lapsuudesta muistiin jäänyt Masan arkki -strippi, jossa Masa tuohtuu hirmulisko Rexille siitä, että tämä on ripustanut arkin seinälle pin up -tytön kuvan (dinosaurustyttö bikineissä). Jaksaisinko yrittää etsiä sitä?
Claire Bretécheriä julkaistiin tosiaan runsaasti. Täytyy myöntää, että isoina annoksina hänen piirrostyylinsä käy vähän raskaaksi. Kaikki sarjakuvat näyttävätkin ihan samalta, Bretécher ei osannut varioida tyyliään eikä viitsinyt kehittää taitojaan edelleen. Mietin, miten hyvä väritys keventäisi ja raikastaisi sarjojen ilmettä.
9.7.2022
Länsiväylää luin 1980-luvulla tarkkaan. Sarjakuvina tarjottiin Jouko Innasen Intoa, sekä Pertti Hämäläinen - Jari Pantzar - Pekka Seppänen -kollektiivin Radio Ottoa ja Me Muita. Vuonna 1988 tarjottiin myös suomalaistekoista jatkosarjakuvaa Rauno Rotta, jossa oli minusta mukava tunnelma. Syntymäpäivänäni 2017 sain Kvaakista tietää, että piirtäjä oli Jouko Nuora. Kvaakissa on minun kommenttini ja Nuoran vastaus siihen:
https://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,15039.msg480590.html#msg480590
Heikosti olen muistavinani, että olisin leikannut Rauno Rotan talteen. Olisinpa säilyttänyt sarjakuvan. Sitä olisi kiva lukea taas.
Länsiväylästä jäi mieleen muutakin. Joku teinipoika kirjoitti yleisönosastopalstalla omia ikävämpiä ajatuksiaan siitä, millaista on olla nuori. Viranomaiset kieltävät kaiken, ei saa tehdä graffititaidetta eikä paljon muutakaan kivaa. "Aikuiset tekee harmaita laatikoita ympäri kaupunkia. Me nuoret näytetään graffitien avulla mitä me maailmasta halutaan. Värikästä". Eikä ole kivaa, kun koulusta kotiin palatessa löytää vain lapun: "Tässä parikymppiä. Osta itselles ruokaa ja siivoa. Äiti".
Länsiväylässä joku pakinoitsija kommentoi politiikkaa ja muuta ajankohtaista. Kirjoittaja toisti pakinoissaan pahasti itseään. Hän tykkäsi vääntää poliitikoiden nimiä uusiksi, ja jokainen pakina päättyi pikkutuhmaan Lilli-vitsiin. Muistan niistä yhden: "Mikä on Lillin lempilaulu? Häpyhuulet suukon saavat". Pakinat joku kuvitti söheröisillä piirroksilla, jotka näyttivät siltä kuin Henrik Tikkanen olisi väännellyt metreittäin rautalankaa. Pakinoitsijan nimestä en ole varma. Jostain muistin sopukasta ryömii esiin sellainen nimimerkki kuin Johan Nytt, mutta oliko se sama kirjoittaja vaiko joku aivan muu?
Mieli on ollut vähän matalana viime aikoina. Minulla alkaa olla kaikki ylimääräiset, tekemättömät työt tehty. Olen toteuttanut kaikki päähänpistoni, mielessäni ei ole enää muuta kuin Naavametsäläiset ja muut sarjakuvaprojektini. Ei enää mitään ideoita siitä, mitä voisin tehdä sarjakuvien ohella. Nyt kun olen saanut ne Hesari-kuvakaappauksetkin editoitua... mitään muuta ylimääräistä ei ole enää meneillään kuin Discogs / YouTube -kuuntelu-urakka, joka on paisunut aina vain mittavammaksi. Haen Discogsista luetteloita kaikista seitsemän ja 12 tuuman singleistä, jotka on julkaistu Isossa-Britanniassa, Saksassa, Hollannissa ja USA:ssa vuosien 1979-1986 aikana. Kuuntelen niitä YouTubesta enemmän tai vähemmän valikoidusti ja yritän löytää tuttua mutta unohdettua, tai tuttua mutta tunnistamatta jäänyttä tavaraa. Etsin lisää materiaalia Äidin kasetit-, Tuttuja- ja Ocsid-kansioihini. Sen jälkeen, kun pari vuotta sitten kirjoitin Lapsuuteni soundtrack -postaukset Legatio Musica -blogiini, Äidin kasetit -kansio on paisunut seuraavilla kappaleilla:
Al Stewart: Song on the Radio
Bill Lovelady: Reggae For It Now
Supertramp: Child of Vision
Manfred Mann's Earth Band: You Angel You
Styx: Babe
Blondie: Sunday Girl
The Knack: My Sharona
Bruce Springsteen: Nebraska
Toto Coelo: I Eat Cannibals
Dire Straits: Romeo & Juliet
Neil Young: Don't Cry No Tears
Rupert Holmes: Escape (The Piña Colada Song)
Barbra Streisand & Neil Diamond: You Don't Bring Me Flowers
The Nolans: I'm in the Mood For Dancing
Racey: Boy Oh Boy
Peter Gabriel: Games Without Frontiers
Frantique: Strut Your Funky Stuff
Neil Diamond: September Morn'
Neil Diamond: Jazz Time
The Temptations: Mystic Woman (Love Me Over)
Mistakes: Good Night
Queen & David Bowie: Under Pressure
Boney M: We Kill the World (Don't Kill the World)
Bucks Fizz: Now Those Days Are Gone
O'Bryan: The Gigolo
Franco Califano: Non so fare di più
Franco Califano: Boh!
Pedro's Heavy Gentlemen: Romany Violin
Meat Loaf: You Took the Words Right Out of My Mouth (Hot Summer Nights)
Don Henley: Johnny Can't Read
Pedro's Heavy Gentlemen: Matuska-Mother
Japan: Nightporter (Steve Nye Remix, 1982)
Matt Bianco: Whose Side Are You on
Sade: When Am I Going to Make a Living
Sade: Why Can't We Live Together
Joe Jackson: Be My Number Two
Raise the Dragon: Blue Hour
Peter Wolf: Baby Please Don't Let Me Go
Billy Oceanin typerä Suddenly-balladihitti sai kenkää Äidin kasetit -kansiosta, en halunnut pitää sitä enää siellä.
Tuttuja-kansioon ovat ilmestyneet nämä biisit:
Dori Ghezzi: Margherita non lo sa
Big Daddy: I Want to Know What Love Is
Tracey Ullman: Little By Little
Space Monkey: Can't Stop Running (Powerblast Mix)
Yukihiro Takahashi: Disposable Love
La Flavour: Mandolay
Kim Carnes: Heartbreak Radio
David Essex: Imperial Wizard
Nina Hagen Band: African Reggae
Onnistuin löytämään sen kappaleen, joka soi radion Nuorten sävellahja 22001 -ohjelman tunnarina 80-luvun puolessavälissä. Muistin tunnarin, mutta nimestä ja esittäjästä ei ollut mitään hajua. Reipas syntetisaattoreilla soitettu kasari-instrumentaalipätkä. Siinä ei ollut mitään kunnon melodiaa, joten minua ei olisi kannattanut pyytää hyräilemään sitä. Se ei olisi onnistunut. No, nyt olen kuunnellut Britanniassa vuonna 1983 julkaistuja 12:n tuuman singlejä, ja tuo Space Monkeyn Can't Stop Running tarjosi justiinsa sen 80-luvun puolenvälin Nuorten Säviksestä tutun intron. Kyse oli nimenomaan pidemmästä Powerblast Mix -versiosta, ei lyhyemmästä perusversiosta. Introna kuultiin käytännössä vain n. 11 sekunnin pätkä, 20-31 sekunnin kohdasta. Sen jälkeen biisi häivytettiin taustalle ja juontaja rupesi puhumaan. Ja Nuorten Sävellahjan juontajanahan oli tuolloin Virve Valli.
Muutama muukin tuttu biisi on löytynyt, mutta hylkäsin ne liian huonoina:
Peter Kent: It's a Real Good Feeling
The Night People: Again
Mon Dino: La danse des mots
Miksikö mieleni on ollut alavireinen? No, kun kaikki tekemättömien töiden listalla olleet projektit alkaa olla toteutettu ja elämä lähenee täydellistä, olo on vähän tyhjä. Mitä sitä enää puuhaisi? Toisaalta olen saanut vähän tarpeekseni ylimääräisistä projekteista. Haluaisin jatkaa taas Siivettömän elämän piirtämistä, mutta nyt olen vielä täysillä kiinni tässä musiikinkuunteluhommassa. Se ei ole ollut nyt näiden viime viikkojen aikana ihan niin antoisaa, että se olisi tuntunut mielekkäältä hommalta. Se on puuduttanut minua. Kesähelteillä ruokahaluni on ollut vähissä. Työpaikkani on pitänyt minut vähän liian pitkään työssä päästämättä kesälomalle. Lomani alkaa vasta nyt, ja minua murehdittaa se, että meneekö koko lomani tämän musiikinkuuntelu-urakan parissa? Muutamana aiempana kesänä olen keksinyt aina jotain ylimääräistä kivaa kesälomapuuhaksi, mutta nyt ei ole mitään.
Tänä vuonna en ole käynyt levymessuilla ollenkaan, enkä muutenkaan ostellut hirveästi levyjä. Rahaa on palanut liikaa kaikkeen kalliiseen: iPad, uudet kotisivut WordPressillä, ComicPress, iPad-kynä, Clip Studio Paint -piirto-ohjelma josta joudun maksamaan kuukausimaksua, kaiuttimia ja CD-soittimia korvaamaan tietokoneeni käyttökelvottomaksi hajonnut DVD-ROM -asema, uusi langaton hiiri, kaksi kallista toivelevyä (pohjoisirlantilaisen Xdreamysts-yhtyeen ainoan LP:n vuodelta 1980 onnistuin hankkimaan CDandLP-sivuston kautta brittimyyjältä, postikuluineen ja tulleineen hinta kipusi suunnilleen sadan euron hujakoille), neljä hienoa paitaa Dressmannilta... Tämän rahankulun takia olen vähän tinkinyt ruokamenoissa tämän vuoden aikana.
Discogsissa sain toukokuun alussa tehtyä viimeisetkin urakat. Errors-kansiossa on vielä 31 levyä, joiden kohdalla erot matriiseissa ovat sen verran pieniä, etten ihan uskalla luoda uutta tietuetta omistamalleni versiolle, mutta toisaalta sen verran suuret, etten ole varma, voidaanko omistamani CD- tai vinyylikappale käsittää jonkin Discogsissa jo olemassa olevan version variaatioksi:
Hurriganes: Hurrygames - merkkaamassani versiossa matriisi "[Warner logo] CD 063013181-2.2 V00", mutta omassa kappaleessani se on "[Warner logo] 063013181-2.4 V01 MIO".
Slade: Slade in Flame - merkkaamassani versiossa matriisi "849 182-2 01 / MADE IN GERMANY", mutta omassa kappaleessani se on "849 182-2 01 / MADE IN GERMANY BY UNIVERSAL M & L Q".
Stone: Colours - "[Dicentia logo] MGMCD-2032-1 070208206", omassa kappaleessani "[Dicentia logo] MGMCD-2032-1 101019226".
Starjets: God Bless Starjets - "||CD||AHOYCD99||14288||", omassa kappaleessani "| AHOYCD99 | 030316 |".
Splodgenessabounds: Splodgenessabounds - "AHOYCD180 CSV 94898 01", omassa kappaleessani "AHOYCD180 CSV 1:1:2".
Tuon kokoluokan eroista matriiseissa on siis useimmissa tapauksissa kyse. En tiedä, tuleeko kukaan koskaan lisäämään juuri minun omistamiani variantteja Discogsiin. Ehkä ne 31 levyä joutuvat olemaan pysyvästi Errors-kansiossa.
23.7.2022
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94