1986 - 1987       1988 - 1991       1992 - 1996       1997 - 2002       2003 - 2007       2008 - 2011       2012 - 2015       2016 - 2018       2019 - 2021    

 

2003
TAMMIKUU: Esa Raunio: Persia

 

HELMIKUU: Esa Holopainen: Iltasatu

 

MAALISKUU: Kari Sihvonen ja Mikko Huusko: Kuperias

 

IS:n nettisivut: Kuukauden Suomi-klassikko

 

Kaksi keksijää, joista toinen puolikalju. Hänelle saattoi keksiä vaikka kaljunkiillottimen. Rakennetaan valtavia koneita, joihin voi kävellä sisälle, sekä lasermiekkoja jotka katkovat raajat irti ja kehot palasiksi. Välillä pidetään rajuja bileitä, joiden jälkeen krapula-aamuna päivitellään mitä hölmöä on taas tullut kännissä tehtyä. Kiinnitin jo 2003 kovasti huomiota Kuperiakseen, ja mietin kuka mahtaa olla tekijä, kun ei Iltis tainnut sitä koskaan mainita. Muistaakseni ainoastaan sarjakuvan nimi kerrottiin lehden sarjissivulla. Vuosia myöhemmin Kuperias oli mukana IS:n nettisivujen Kuukauden Suomi-klassikkona, ja silloin tekijöiksi kerrottiin Sihvonen ja Huusko. Kummastelin, että onko Huusko piirtäjä ja Sihvonen kirjoittaja, kun piirrostyyli ei ainakaan Kari Sihvoselta näyttänyt. Ja onko piirtäjä Mikko Huusko? Kuinka ihmeessä, minä luulin Mikko Huuskoa vain tekstaajaksi?

Myöhemmin minulle on selvinnyt, että kyllä Huuskokin on sarjakuvia piirrellyt, joskaan ei kovin hyvin. Tekstaaminen on hänen alaansa. Kuperias oli tietyiltä osin kauniisti piirretty, mutta jälki oli jäykkää, ihmiset olivat hupaisan töpöjalkaisia ja anatomia muutenkin pielessä. Realismiin pyrkinyt piirrosjälki mätti liian pahasti. Väritys oli kauniin iloittelevaa, ehkä liiankin räikeää.

Molemmat tekijät ovat vastanneet Kuukauden kotimaisista sarjakuvista muulloinkin. Huusko lokakuussa 1997 sarjalla Universaalit ritarit, Sihvonen huhtikuussa 2010 Liisan maljakkoseikkailulla.

 

HUHTIKUU: Laura Rantanen: Lahja

 

TOUKOKUU: Pertti Hiltunen: Ötökät

 

KESÄKUU: Jaana Aalto: Terveisiä perheestä

 

ELOKUU: Mattipekka Ratia: Nakki ja Tappi

 

Mattipekka Ratia: Nakki ja Tappi (Kustannusosakeyhtiö Nemo / Isihei Oy, 2003)

 

Joulukuussa 2014 vain 48-vuotiaana kuollut Ratia kuvasi sarjassaan sympaattisesti miesparin elämää, sortumatta tirkistelyyn tai asenteelliseen hihittelyyn. Korkeintaan homomaiselle musiikkimaulle nauretaan. Markku ja Heikki puhuvat keskenään syvällisiä, avautuvat toisilleen, pilkkaavat ennakkoluuloisia, käsittelevät rohkeasti seksiasioita ja omaa miehuuttaan, ja hääpäivääkin vietetään. Luonteiden eroavaisuuksista huolimatta kaksikko pysyy yhdessä kuin takki ja nappi.

 

SYYSKUU: Joachim Johansson: Café Coma

 

IS:n nettisivut: Kuukauden Suomi-klassikko

 

Johanssonin sarja valittiin yhdeksi Kuukauden Suomi-klassikoksi IS:n nettisivuilla, mutta sopii ihmetellä miksi. Tyypillisen amatöörimäisesti tehty sarjis tavallisen työttömän, kapakassa notkuvan, kotona löhöävän kaljanjuojarentun elämästä. Huumori oli luokkaa ”viime vuodet on menny lähinnä ravintola-alalla”, vastauksena työkkärin virkailijan kysymykseen aiemmasta työkokemuksesta. Ainoa ero perinteiseen oli, että hahmot olivat kaikki inhimillistettyjä eläimiä. Esim. päähenkilö oli lerppuposkinen verikoira.

 

LOKAKUU: Matias Teittinen: Flip ja Mick

 

IS:n nettisivut: Kuukauden Suomi-klassikko

 

Alunperin kännykällä luettavaksi tehty pikselisarjakuva. Muinaisessa Puhekupla-foorumissa on tekijän ilmoitus sarjakuvansa julkaisusta Iltiksessä:

http://www.kaapeli.fi/hypermail/puhekupla/3034.html

 

MARRASKUU: Päivi Karijärvi: Julkimot

 

Ivasarja todellisista tyrkkyjulkkiksista, vastenmielisistä tyypeistä jotka koreilevat ja mahtailevat vaatteilla ja omalla erinomaisuudellaan. Tällainen muistijälki minulle on tästä sarjasta jäänyt.

 

JOULUKUU: Jyri Järvenpää: Peippaajat

 

Vain 11 Kuukauden kotimaista vuonna 2003? Taisi olla se vuosi, jolloin kesällä Iltiksessä pyöri kuukauden ajan omituinen täytesarjis, joka vaikutti mainokselta. Lemmenlaiva-sarjan kapteeni Stubing vilahti stripissä tai kahdessa rallattelemassa jotain mikä oli yhtä sekavaa kuin koko sarja muutenkin.

 

2004
TAMMIKUU: Sanna-Leena Rautanen ja Jouko Ruokosenmäki: 6 astetta päiväntasaajalta

 

IS:n nettisivut: Kuukauden Suomi-klassikko

 

Jouko Ruokosenmäki on toki paljon muutakin kuin kustantamojen kiertopalkinto (Egmontilta Likelle, Likeltä vapaaksi taiteilijaksi). Hän on Suomen parhaita supersankarisarjakuvien piirtäjiä ja parhaita tämän hetken piirtäjiä yleisestikin. Hänen Kuukauden kotimaisensa oli silkalla ammattitaidolla tehty rento kuvaus jonkin päiväntasaajamaan viidakoissa seikkailevasta naisesta, joka yritti päästä pois ja kotimaahansa. Hän sai kuitenkin huomata, että niin etelässä ja kaukana sivilisaatiosta vietetään kiireetöntä elämää. Kaikki on vähän rempallaan, hommat tehdään hitaasti, minnekään ei ole hoppu. Silti naisella ei palanut pinna, vaan hän jaksoi jututtaa kohtaamiaan paikallisia ihmisiä, jotka kaikki tiesivät mitä moisilla leveysasteilla kuuluu tietää pärjätäkseen. Sarjis oli kauniisti väritetty. Ansaitusti yksi IS:n nettisivujen Suomi-klassikoista.

 

HELMIKUU: Marko Tiainen: Hikinen aamupäivä

 

Rutinoitunut sotasarjakuvien tekijä siirtyi muualle kuin sotatantereisiin KK-sarjakuvaansa varten ja teki kevyemmän kuvauksen tavallisesta aamupäivästä kerrostalolähiössä. Tai sitten vähemmän tavallisen. Päähenkilöinä oli kolme pultsaria, jotka olivat majoittuneet yhden kerrostalon roska- / paperinkeräyslaatikoihin, eikä heitä saatu häädettyä pois edes kovilla otteilla. Lisäaineksena yksi pummeista oli syönyt huonoa hernekeittoa ja pystyi tuuttaamaan peräaukostaan sellaiset kaasupommit, että rintamamiehetkin säikähtäisivät. Kunnon talvisotahenkeen sarjiksen kertoma tarina päättyi siten, että pummit kiisivät täyttä vauhtia yhdessä roskalaatikossa matkoihinsa: ”Meitähän ei kiinni oteta!”. Talkkari siinä tuumasi varastetun roskiksen menoa katsellessaan, että nyt roskakatokseen hommataan kunnon lukot, ettei moinen pääsisi enää toistumaan.
    Täysin mauton sarjakuva siis.

 

MAALISKUU: Marko Honkanen: Seikkailija

 

Kvaak-foorumin IS Kuukauden kotimainen -ketjussa kirjoitin: ”silloin kun olin vielä sellaisessa työssä jossa pääsin lukemaan iltapäivälehdet päivittäin (2001-2012), harmittelin miten tekijäesittely saattoi jäädä julkaisematta kokonaan. Vaikka tarkkaan koetin selata joka lehden, en huomannut sellaista. Joskus oli kuukauden kotimaisissa ennestään tuttuja piirtäjiä, joista olisin mielelläni halunnut tietää jotain”. Tätä kirjoittaessani ajattelin lähinnä Marko Honkasta.

Honkanen on ollut minulle ikuisesti toteutumaton lupaus. 1990-luvulla, kun vaarini vielä eli ja kävin aina joskus Kotkassa tapaamassa häntä ja viettämässä hänen luonaan jokusen päivän, lueskelin Kymen Sanomia joka tuli hänelle tilattuna. Lehteen piirsi välillä Honkanen kivan näköisiä nelivärisiä kaksirivisiä strippejä jotka kommentoivat jotain populaarikulttuurin uutista. Tuli Pierce Brosnanin debyytti James Bondina, jonka kunniaksi Honkanen piirsi stripin joka ensimmäisessä ruudussaan kommentoi sitä, miten nyt on tullut uusi Bond. Muutamassa seuraavassa ruudussa nähtiin tyypillistä action-menoa ammuskeluineen, naisten kanssa vehtaamisineen ja valikoiduissa maisemissa heilumisineen. Viimeisessä ruudussa yksi nainen tokaisi: ”Miten niin uusi?” Toisessa stripissä Renny Harlin ja Geena Davis mainostivat Kurkunleikkaajien saari -VHS:ää Rennyn sanoilla: ”Uudesta videostamme menee pieni summa lasten klinikalle”. Muutaman merirosvo-toimintaruudun jälkeen joukko runneltuja piraatteja – heidän joukossaan Asterixista tutut kollegansa – kysyi: ”Voisiko joku perustaa merirosvoillekin klinikan?”

Pistin Honkasen nimen korvan taakse, ja miehen töitä onkin vuosien varrella ilmaantunut silmieni eteen siellä sun täällä, esim. Voima-lehdessä – olisiko kuvittanut muutaman Helsingin Sanomien ristikonkin? – mutta aina jouduin pettymään. Näki, että Honkanen yritti piirtäjänä parhaansa, mutta jutut jäivät likilaskuisiksi ja tekstaus häiritsi kömpelyydellään.

Maaliskuussa 2004 oli Honkasen KK-sarjiksen vuoro, ja ajattelin, että josko nyt irtoaisi parasta juttua. Alku tuntui nimittäin lupaavalta, film noir -dekkariparodiaa jossa salaperäinen nainen astui sisään ruman, rillipäisen, pyylevän salapoliisin toimistoon ja pyysi etsimään itärajan taa kadonnutta miestä. Hölmön dialogin jälkeen mies lähti junalla Neuvosto-Karjalaan, missä stoori hajosi ja jumitti kelaamaan surkean ontuvia Tuntematon sotilas -aiheisia puujalkavitsejä. Piirrettyään tukun Linnan romaanin klassisia lausahduksia parodioivia sotarintamastrippejä joissa piirräntä oli pedanttia ja yksityiskohtaista mutta varsinkin tekstauksen osalta haparoivaa, Honkanen muisti että hitto, se tarina. Parissa viimeisessä stripissä dekkari sai selville, että etsitty mies oli jatkanut matkaa Egyptiin. Siis sinne. Tähän kohtaan Honkanen joutui tylysti katkaisemaan tarinansa kesken. Olin tyrmistynyt. Enkä huomannut yhdessäkään maaliskuun lehdessä Honkasen esittelyä, vaikka koetin tarkkaan silmäillä jokaisen Iltiksen numeron jokaista sivua.

Minun kokoelmassani ei ole Honkasen kynänjälkeä muualla kuin vuoden 1994 Kemi-albumissa Kulohälytys koko maassa, jossa on aukeamallinen sanattomia strippejä. Honkanen mainitaan albumissa vuonna -64 syntyneeksi haminalaiseksi lehdenjakajaksi.

 

HUHTIKUU: Miika Aalto: Vartijat

 

TOUKOKUU: Pauli Kallio ja Pauliina Toivonen: Sirri ja Rautiainen

 

KESÄKUU: Marko Turunen: Lihat puntarissa

 

Taisi olla sama sarjakuva myös Like Kustannus- / Johnny Kniga -lehdessä vuosituhannen vaihteessa / 00-luvun alussa. En lukenut, kun en Turusen tyyliä ymmärrä. Lihat puntarissa -julkaisun arvostelu Kvaakissa:

https://www.kvaak.fi/820/2007/04/30/surrealistinen-sukutarina/

 

HEINÄKUU: Kasper Strömman: Matkalla

 

ELOKUU: Miiku Lehtelä: Håcke Hammerschmidt

 

Lehtelän sarjis oli jatkotarina, jossa nimihahmo oli joku dekkari. Hänen tehtävänsä oli etsiä joku hämärä tyyppi, joka oli kai tehnyt jotain rikollista. Hammerschmidt tapasi sekä miehen että puhuvan lintuhahmon, molemmat epämiellyttäviä tyyppejä (eikä Håcke itsekään ollut mikään sympaattisuuden perikuva). Tarinan edetessä kävi ilmi, että se mies ja lintutyyppi asuivat yhdessä. Tipu kokkasi ja hoiti taloutta. Lehtelä kertoi tarinansa särmikkäällä mutta rennolla toilailuhuumorilla höystettynä, ja tekstaustyylin hän oli ilmeisesti kopioinut Hunt Emersonilta (piste O-kirjaimen sisällä jnpp.).

Lehtelän jälkeen törmäsin myöhemmin Iltiksen viikonlopun sarjisliitteen Yllätyskuvina, sitten oli toinen sarjakuva jossa asennetta omannut nuorimies työnteli pyörätuolimummoa jolla oli rankkoja mielipiteitä kaikesta mahdollisesta, ja heidän keskinäiset vuoropuhelunsa olivat sitten sieltä vaikeammin sulavasta päästä. Lehtelä teki myös johonkin tv-ohjelmaan kuvitusta / animaatiota, mutta Hesarin toimittaja moitiskeli työn jälkeä sanoen, että ”pään nyökyttely ei oikein riitä animaatioksi”. Lehtelästä ei ole jäänyt minulle mielikuvaa erityisen taitavana tekijänä.

Håcke Hammerschmidtista on ketju Kvaakissa:

http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,1514.0.html

 

SYYSKUU: Petteri Patolinna: Tietokilpailu

 

IS:n nettisivut: Kuukauden Suomi-klassikko

 

LOKAKUU: Antti Hopia ja Nina Laakko: Kirjaston kissat

 

Kirjaston kissat ilmestyivät Turun Sanomissa pitkään, vuodesta 2001 vuoteen 2014, jolloin tekijät ilmoittivat lopettavansa sarjan toistaiseksi. Kuudeksi albumiksikin on sarja koottu, yksi niistä oli numeroimaton muistoalbumi Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta 2011. Oksanhyllyltä-blogissa vuodatusta sarjakuvan innokkaalta fanilta:

https://oksanhyllylta.blogspot.com/2016/04/kirjaston-kissat.html

 

Kirjaston kissat ovat myös Wikipediassa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kirjaston_kissat

 

Kaikki eivät sen sijaan ymmärrä, kuten Kvaakissa muuan kertoo:

https://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,8718.msg180041.html#msg180041

 

MARRASKUU: Hanna Ollikainen: Oonan seikkailut

 

JOULUKUU: Anssi Vaalio: Taavi

 

Harri ”Wallu” Vaalion veljenpoika, ja yhdessä nämä sukulaiset tekivät Itse valtiaat- ja Pasila-animaatioihin pohjaavia sarjakuvia. No, Anssi V:n oma Kuukauden kotimainen oli parempi. Nimihenkilö / -hahmo matkasi Lappiin tapaamaan Joulupukkia. Muistaakseni sympaattinen juttu.

 

2005
TAMMIKUU: Verna Jääskinen: Yhteiseloa

 

HELMIKUU: Kirsti Mäki: Tinttilä

 

MAALISKUU: Markku Haapaniemi: Shamaani

 

Nimimerkki Make ja hänen tyylinsä tulivat ensin vastaani jo joskus 80-luvulla, muistaakseni Mäntyharjun seutuvilla ilmestyvässä Pitäjän Uutiset -lehdessä, joka tuli meille kotiin koska kesämökkimme sijaitsi sielläpäin. Yhdestä vanhasta PU:n numerosta bongasin sarjakuvastripin, joka oli kummallinen: pikku-ukko kauhistui pahanpäiväisesti, kun piirtäjänsä halusi välttämättä töhertää häneen viikset ihan piloillaan ("Ei! Et voi olla tosissasi! APUA! Oliko tämä nyt pakko tehdä minullekin?!"). Piirtäjä oli signeerannut stripin Make-nimimerkillä, ja sittemmin sama tyyli ja signeeraus ovat putkahtaneet esiin muissa yhteyksissä. Pitäjän Uutiset sai sittemmin uuden strippisarjakuvan toiselta tekijältä, mutta siitä ei tässä enempää.

Make Haapaniemen KK-sarjis kertoi – aivan – shamaanista, joka harjoitti ammattiaan ja filosofoi. Eipä minulla muuta varsinaista konkreettista muistikuvaa, paitsi että pidin kohtalaisesti. TeeSI-rautakaupan aina uudenvuoden alla ilmestyneissä mainoslehtisissä taasen oli strippisarja nimeltä Sikaset. Sarja kertoi sikaperheestä, jonka elämäntehtävänä nähtävästi oli uudenvuoden rakettien paukuttelu. Tuntuu kuin perheellä ei mitään muuta mielessä olisi ollutkaan. Mutta hauskoja juttuja.

Haapaniemi tunnetaan myös ajankohtaisena pilapiirtäjänä, ja Kvaakissa on arvosteltu yksi hänen pilapiirroskokoelmansa:

https://www.kvaak.fi/1028/2008/03/17/piirustuskia-uudeltamaalta/

 

HUHTIKUU: Harri Filppa: Kaurismäkeläiset

 

TOUKOKUU: Juha Hiltunen: Vihainen setä

 

KESÄKUU: Reima Mäkinen: Sipe ja Laura

 

Google-haku ”Sipe ja Laura” toi esiin tämmöisen stripin, joka on nähtävillä Kvaakin yhden uutisartikkelin kuvituksena.

https://www.kvaak.fi/541/2005/10/28/eksoottisen-pauloissa/

Mäkisen Wikipedia-sivu.

Tarkka luettelo kaikista julkaistuista Mäkisen sarjakuvista tällä sivulla:

http://www.nic.fi/~kuvagra/sarjakuva/julksarj.htm


HEINÄKUU: Mikko Huusko, Pertti Jarla, Jouko Junttila ja Antti Salo: PH2

 

ELOKUU: Ilja Karsikas: Sydämensäästäjä

 

IS:n nettisivut: Kuukauden Suomi-klassikko

 

Karsikkaan sarjis kertoi yksinhuoltajaäidistä, joka osti keinomiehen – siis robotin – hoitamaan kotityöt ja toimimaan vararakastajanakin. Robotti oli ihastunut naiseen, joka näytti vuoroin kylmän, vuoroin lämpimän läheiskaipuisen puolensa. Tunteellisen robotin mieliala vaihteli naisen käytöksen mukaan.

Tekijän kotisivut:

https://www.iljakarsikas.com/

 

SYYSKUU: Markus Miettinen ja Jaakko Seppälä: Malinen

 
Savoa viäntävä nuori jänis matkaa Helsinkiin opiskelemaan. Malinen-sarjakuvalle on oma ketju Kvaakissa, mukana myös linkit albumien arvosteluihin:

https://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,9947.0.html

 

LOKAKUU: Mari Ahokoivu: Kuin normaalit ihmiset

 

MARRASKUU: Mikko Kanninen: Sulaa metallia

 

JOULUKUU: Timo Huhtala: Outo juttu

 

2006
TAMMIKUU: Kaisa Leka: Pitkä matka kotiin

 

Tämäkin sarja valittiin IS:n nettisivuille yhdeksi Kuukauden Suomi-klassikoksi. Lekan oloinen hiirihahmo matkasi Sipoosta töihin Helsinkiin vain kuullakseen, että saapui turhan aikaisin: ”Ei meillä ole täällä sulle vielä mitään tekemistä”. Matkalla saatiin tietää päähahmon ajatusmaailmasta aika paljonkin. Menemättä yksityiskohtiin sen kummemmin, tyydyn toteamaan, että Lekan ajatusmaailma poikkeaa tästä pitkästä matkasta päätellen omastani niin perusteellisesti, etten ole kiinnostunut perehtymisestä hänen sarjakuvatuotantoonsa sen kummemmin. Ei Leka ole edes hyvä piirtäjä.

 

HELMIKUU: Mika Lietzén: Humalistonkatu

 

Turkulainen Lietzén teki omasta kotikadustaan esittelysarjakuvan.

 

MAALISKUU: Erica Åkerlund: Torsti-koira

 

HUHTIKUU: Heimo Suomalainen: Sutinen

 

Sutinen oli Suomalaisen tunnetuimman sarjakuvan, Mika Mokasen, spinoff. MM:ssä on nähty sivuhahmona sen niminen taiteilija. Leike Ilta-Sanomista 21.4.2006 kertoo kaiken:

 


 


TOUKOKUU: Janne Toriseva: Oswald

 

Oswaldia julkaistiin näihin aikoihin jossain ilmaisjakelulehdessä, joka muistaakseni oli Cult... mutta varmaan muistan väärin. Nuo Aktivistit, Nöjesguidenit, Cultit ja muut vastaavat kun sekoittuvat päässäni yhdeksi ja samaksi massaksi. Jokin köyhän miehen City-lehti joka tapauksessa oli kyseessä. Eikun nyt muistan: se oli Metropoli! Tämä lehti tutustutti minut Oswaldiin, ja tuumin, että heikosta piirrostyöstä huolimatta sarja onnistuu lievästi hurmaamaan reippaalla poikamaisella asenteellaan. Jätin kuitenkin albumin ostamatta kun se vuonna 2011 ilmestyi Arktisen Banaanin julkaisemana. Oswald-albumi arvosteltiin Kvaakissa:

https://www.kvaak.fi/1569/2011/06/06/sarjakuvia-saa-aina-uusia-mutta-paras-ystava-on-ainutlaatuinen/

Torisevan myöhemmistä sarjoista Häämatka, jonka Suomen Kuvalehti julkaisi jatkosarjana numeroissa 27 / 2011 – 42 / 2011, on jättänyt minuun suurimman jäljen. Olin tuolloin väliaikaisesti SK:n tilaaja, ja tuntui mukavalta saada luettavaksi tuollainen kiehtova seikkailudraamasarja lehdestä, joka kolahti luukusta kotiin. Sain rahoille vastinetta. Loppu oli koskettava, suorastaan riipaiseva. Se kouraisi syvältä. Stoori oli täysin absurdi, surrealistinen, ja luinkin SK:sta maininnan, että se perustui tekijän näkemään uneen. Se selittää kaiken.

Vaikka Toriseva ei ole vieläkään oppinut piirtämään ihmisiä, tsemppaan edelleen miestä hänen urallaan, jonka viimeisin voitto on kansainvälistäkin huomiota saanut sarjakuvasovitus Moby Dickistä: Valas.
 

 
KESÄKUU: Pauli Kallio ja Tiitu Takalo: Josefiina Leipoo

 

Kauniista, seksikkäästä, mutta avuistaan liiankin tietoisesta naisesta ja hänen poikaystävästään. Hahmon nimi viittaa legendaariseen tanssijattareen Josephine Bakeriin (1906 - 1975). Takalo ja Kallio kokosivat albumin, josta arvostelu tässä:

https://www.kvaak.fi/667/2006/09/27/ripaus-naisellista-viehatysvoimaa/

 

HEINÄKUU: Lauri Hirvonen: Pupunkulo

 

ELOKUU: Anne Muhonen: Bestikset

 

SYYSKUU: Pekka Vepsäläinen ja Jutta Ritvanen: Hätäkös tässä

 

LOKAKUU: Markus Mäkelä ja Radek Karkulowski: Odotusaikamiehet

 

Kuin mitään ei olisi tapahtunut ja muita sarjakuvia Kemin pohjoismaisesta sarjakuvakilpailusta 2006 (Kemin sarjakuvakeskus, 2006)

 

Mainioita strippejä naisen raskausajasta miehen silmin nähtynä.

 

MARRASKUU: Pertti Jarla: Karl-Barks-Stadt

 

Fingerporin esiaste. Oikeastaan sama sarja, nimi vain poikkesi, ja se vaihdettiin heti kun Jarla siirtyi piirtämään Hesariin. Lastenkeräysstrippi (mykkä yksiruutuinen) huvitti minua myös ja jäi mieleen.

https://www.is.fi/viihde/art-2000000913959.html

https://www.kvaak.fi/749/2007/01/20/jarlaa-hesariin/

https://www.punkinfinland.net/forum/viewtopic.php?t=92123&start=6870
 

JOULUKUU: Pekka Vuori: Korvatunturi

 

Pekka Vuori: Korvatunturin keitto kuplii... Sarjakuvia Joulupukin valtakunnasta (WSOY, 2008)

 

2007
TAMMIKUU: Milla Paloniemi: Kiroileva Siili

 

No, joku pitää tästäkin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiroileva_siili

 

HELMIKUU: Jarmo ”Kätsy” Koivunen: Säämies

 

MAALISKUU: Jorma ”Titu” Tiittanen: Herra Jalkanen

 

B.D. FIN – La bande dessinée Finlandaise à Angoulême en 1988 (Kalletuotanto Oy & Suomen sarjakuvaseura ry, 1988)

 

Titu (29.10.1929 – 5.2.2017) oli tuttu Seura-lehden Titulointia-sarjasta, joka oli enemmänkin suomalaisuuteen pureutuvaa ajankohtaista pilapiirräntää kuin sarjakuvaa. Mutta Titu sai aikaiseksi myös ihan oikeaa sarjakuvaa. Herra Jalkanen syntyi jo 1974 ja seikkaili ainakin helsinkiläisessä Pääkaupunki-lehdessä 70- ja 80-luvuilla. Sarjaa levitti Rauli Nordbergin perustama syndikaatti Kalletuotanto Oy. Ranskaksi käännettyä Herra Jalkasta löytyy Kalletuotanto Oy:n ja Suomen sarjakuvaseuran yhteisjulkaisusta, jota jaettiin Angoulêmen sarjisfestareilla 1988.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jorma_Tiittanen

 


HUHTIKUU: Sebastian Nyberg: Psyko-poika

 

En löytänyt näytettä Psyko-pojasta mistään, ainoastaan Nybergin albumin Insekt-polisen arvostelun Kvaakista:

https://www.kvaak.fi/1341/2009/12/14/mar-han-daligt/

 

TOUKOKUU: Aapo Rapi: Kelomökkien mies

 

Kvaak-arvostelu Kelomökkien miehestä sekä sen jatko-osasta, Tulevaisuuden miehestä:

https://www.kvaak.fi/1987/2013/09/09/kelomokista-tulevaisuuteen/

Rapista on oma ketjukin Kvaakissa:

https://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,7029.0.html
 
 

KESÄKUU: Jukka Valli: Neiti A

 

http://www.kolumbus.fi/jukkavalli/

Muodokas mutta siveellinen ja kunnollinen naisopettaja pääsee töihin kouluun, jolla on Hitler-viiksinen rehtori. Harvoin olen nähnyt strippisarjakuvissa yhtä jäykkää jälkeä. Ihmiset seisovat tönkköinä kuin suolatikut, kädet tiukasti lantioita vasten painautuneina. Elävämpien asentojen piirtämistä kannattaa harjoitella ottamalla muista sarjakuvista mallia. Tekijä osaa kyllä muuten piirtää, jälki on väritystä myöten äärimmilleen puleerattua. Vitsit ovat kohtuullisia.

 
HEINÄKUU: Miia Vistilä: Rakkaat siskot

 

Kvaakin galleria

 

ELOKUU: Karstein Volle: Tulevaisuudessa

 

SYYSKUU: Jaakko Pakkala: Kupru

 

LOKAKUU: Miia Ahola: Sumppi

 

Kahvinkeitin, kaukosäädin ja leivänpaahdin sarjakuvahahmoina on ihailtavan kahjo idea, mutta eipä sitä kuukautta kauempaa jaksaisi.

https://mahola.vuodatus.net/sivut/sumppi-sarjakuva

 
MARRASKUU: Liza: Japanin aakkoset

 

Muistaakseni mitä nimi lupasi, eli japanin alkeiskurssi, osa 1: kirjainmerkit.

 

JOULUKUU: Anna-Maija Mattila: Villipihvelit

 

Hassunkuriset jänikset, jotka syövät kalaa, lihaa ja muutakin epäkanimaista. Monen stripin lukemista putkeen ei suositella, voi tulla sellainen olo, että on syönyt jotain sopimatonta.

http://www.anna-maija.com/sarjakuvat.htm

 



 

1986 - 1987       1988 - 1991       1992 - 1996       1997 - 2002       2003 - 2007       2008 - 2011       2012 - 2015       2016 - 2018       2019 - 2021    

 

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24    25    26    27    28    29    30    31    32    33    34    35    36    37    38    39    40    41    42    43    44    45    46    47    48    49    50    51    52    53    54    55    56    57    58    59    60    61    62    63    64    65    66    67    68    69    70    71    72    73    74    75    76