30.12.2020
1997.
Komet Bomb 3 -nimiset ilotulitusraketit aiheuttivat pahoja kasvovammoja ja silmävaurioita kymmenille uudenvuodenviettäjille ympäri Suomea. Turmien syyksi paljastuivat puutteelliset ohjeet. Niissä ei oltu lainkaan kerrottu, että tulilangan suojus on poistettava ennen räjäyttämistä. Virheellisesti käsitellyt raketit pääsivät räjähtämään välittömästi sytyttämisen jälkeen. Komet Bomb 3 -ilotulitteet asetettiin myyntikieltoon.
Jorma Reini sai 16. tammikuuta tuomionsa: neljä kuukautta ehdollista poliisin päälle ryntäämisestä ja poliisiauton vahingoittamisesta. Reini erotettiin jo seuraavana päivänä valtakunnansovittelijan virasta. Seuraajaksi nimitettiin varatuomari Juhani Salonius.
Helmikuun alkupuoliskolla koettiin paperiteollisuuden lakkoja Kotkassa, Imatralla ja Anjalankoskella. Lakkosarjan alkuunpanijana toimi kotkalainen lautasliinatehdas. Lakot saatiin loppumaan 13. helmikuuta.
Ensimmäinen kloonattu lammas, skottilainen Dolly, aiheutti valtaisaa maailmanlaajuista kohua. Tapauksen johdosta käytiin kiistelyä kloonauksen etiikasta ja siitä, tullaanko kloonausta jonain päivänä kokeilemaan myös ihmisillä. Jopa natsien vuosikymmenten takaiset yritykset luoda superrotu vedettiin mukaan keskustelun polttoaineeksi. Lampaan kloonanneen tutkimuslaitoksen rahoitus lopetettiin.
Trondheimin MM-talvikisat sujuivat suomalaisittain paremmin kuin kesäkisat Atlantassa: kahdeksan mitalia, joista kenties juhlituin oli Mika Myllylän kulta 50 kilometrin hiihdosta. Myllylälle pisimmän matkan kultamitali ja maailmanmestaruus olivat olleet pitkäaikainen haave, ja hän toteutti sen vesisateessa. Rankan sateen lisäksi rasitteina olivat selkäkivut, oksentelu ja tunnottomat jalat, ja Myllylä sanoikin kisaa elämänsä vaikeimmaksi viisikymppiseksi.
Albaniassa vallitsi täydellinen kaaos ja anarkia - ihmiset olivat menettäneet rahansa ns. pyramidihuijauksessa, ja suivaantuneet kapinalliset vaativat presidentti Sali Berishan eroa.
Boris Jeltsin ja USA:n presidentti Bill Clinton pitivät Helsingissä huippukokouksen 21. maaliskuuta, keskustellen Natosta, ydinaseista ja teollisuusmaiden G 7 -järjestöstä.
Hartwall Areena avattiin 17. huhtikuuta Beach Boys -konsertilla.
25. huhtikuuta ilmestyi Uutislehti 100 -lehden ensimmäinen numero. Janton Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kai Mäkelä innostui Ruotsissa julkaistavan Metro-ilmaisjakelulehden hyvästä menekistä ja halusi luoda Suomeen vastaavan, rautatieasemilla ja metroasemilla joka arkipäivänä jaettavan uutislehden. 1999 meille tuotiin myös Metro-lehti, ja joitakin vuosia molemmat lehdet kilpailivat keskenään kunnes Satanen joutui luovuttamaan vuonna 2008. No, viime vuonna huhtikuun 17.:nä jouduimme sitten heittämään hyvästit Metrollekin, joka siinä vaiheessa oli muuttunut viisipäiväisestä kaksipäiväiseksi lehdeksi.
U100:sta ja Metrosta kirjoittelen lisää myöhemmin.
Zairen sisällissota ja pääkaupunkia Kinshasaa lähenneet taistelut huolettivat maailmaa. Huonossa kunnossa ollut presidentti Mobutu Sese Seko suostui väistymään paineen alla ja lähtemään kotimaastaan. Seitsemän kuukautta kestäneet levottomuudet huipentuivat 17. toukokuuta, kun kapinalliset valtasivat Kinshasan. Heidän johtajansa Laurent Kabila julisti itsensä Zairen uudeksi presidentiksi. Mobutu kuoli Marokossa 7. syyskuuta eturauhassyöpään.
22. toukokuuta: Venäjän presidentti Boris Jeltsin oli jo tullut tunnetuksi miehenä, joka jakelee potkuja joka suuntaan. Puolustusministeri Igor Rodionov ja pääesikunnan päällikkö Viktor Samsonov olivat kaksi Jeltsinin erottamisvimman uhria, joita pressa ryöpytti näiden kyvyttömyydestä uudistaa Venäjän alennustilaan painuneita asevoimia.
Minulta löytyy Jouko "Joke" Innasen pilapiirros, joka julkaistiin Iltalehdessä 25. elokuuta 1998. Sen voi löytää Kvaakistakin, mutta voinhan postata sen suoraan tännekin. Hassusti tuo Jeltsinin karikatyyri tuo mieleen myös erään USA:n presidentin, joka johti maata samalla mentaliteetilla - ja juuri tuo yhtäläisyys minulla olikin mielessäni, kun valikoin sopivan pilapiirroksen Kvaakin Jouko Innanen -ketjuun postattavaksi:
1. kesäkuuta aloitti toimintansa uusi tv-kanava Nelonen. Alku oli vauhdikkaampi kuin aikoinaan Kolmoskanavalla: ohjelmaa lähetettiin jo ensimmäisenä päivänä keskipäivästä klo yhteen yöllä. Kymmenminuuttisen kanavanavausohjelman jälkeen 12:10 lähti pyörimään Richard Attenboroughin 1992 ohjaama elokuva Charles Chaplinista, eli Chaplin. Kevyttä kotimaista puhe- ja musiikkiviihdettä, jalkapalloa, pari piirrossarjaa, rikos-, poliisidokumentti- ja toimintasarja, siinä ensimmäisen päivän anti.
Kesäkuussa koettiin pahoja metsäpaloja ympäri maata. Tammelassa ja Laihialla metsätuhot ylsivät 200 - 250 hehtaariin, pienempiä tuhoalueita oli Pihtiputaalla ja Mäntyharjulla.
Malttinsa täysin menettänyt nyrkkeilijä Mike Tyson puraisi irti palan vastustajansa Evander Holyfieldin korvasta mestaruusottelussa Las Vegasissa 29. kesäkuuta. Pitelemättömästi riehunutta Tysonia rangaistiin hylkäyksellä. Useat poliisit ja järjestysmiehet yrittivät pitää rimpuillutta Tysonia aloillaan.
Mars Pathfinder -luotain laskeutui onnistuneesti Marsiin USA:n kansallispäivänä 4. heinäkuuta ja toi meille ensimmäiset kuvat planeetan pinnalta 21 vuoteen. Mukanaan se toi Sojourner-mönkijän.
11.7.: "Amerikkalainen Steven Thomas tuomittiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa 14 vuodeksi vankeuteen suojaamattomista seksisuhteista lukuisten naisten kanssa. HI-virusta kantava Thomas syyllistyi oikeuden mukaan seitsemääntoista tapon yritykseen 1993-1996. Hänen kumppaneistaan viisi sai hiv-tartunnan". Oikeusoppineet olivat sitä mieltä, että rangaistus oli laittoman kova, se ylitti lain salliman enimmäisrangaistuksen kahdella vuodella. Tuomio lyheni joulukuussa 11 vuoteen 6 kuukauteen.
Raision kehittämää ihmemargariini Benecolia alettiin lanseerata USA:ssa. Benecolin sanottiin alentavan kolesterolia. Haittana oli ilmeisesti vain tuotteen korkea hinta.
Ateenassa pidettiin 1. - 10. elokuuta MM-kisat, jotka sujuivat suomalaisittain katastrofaalisesti. Ainoan mitalin otti valkovenäläissyntyinen, Suomen lipun alla kilpaillut kymmenottelija Eduard Hämäläinen, joka sai hopeaa. Kaksi ja puoli vuotta täällä asuneella, suomea puhumattomalla Hämäläiselläkin oli ollut vaikeuksia löytää itselleen sponsoreita, ja hän oli harkinnut muuttoa muualle. MM-kisoissa hän sai kilpailla erityisluvalla, sillä hänellä ei ollut Suomen kansalaisuutta. Suomi sai pisteitä 17, mikä oli kaikkien aikojen surkein tulos. Urheiluliiton puheenjohtajana toiminut Ilkka Kanerva soimasi tulosta ja halusi saneerata koko Suomen yleisurheilun.
24. elokuuta: Michael Jackson konsertoi meillä ensimmäisen ja ainoan kerran - kaksi keikkaa Helsingin Olympiastadionilla keräsivät yhteensä yli 80 000 katsojaa. Mielisairaalasta karannut tuhopolttaja yritti polttaa esiintymislavan ennen ensimmäistä konserttia, mutta vartiointiliikkeen mies nappasi hänet viime hetkellä.
1. syyskuuta: "Prinsessa Dianan elämä päättyi kuolonkolariin Pariisissa - Poliisi tutkii paparazzien osuutta tapahtumiin".
Pehmopapereita tehneessä Nokian Paperi Oy:ssä alkoi lakko 4. syyskuuta. Paperiliitto ryhtyi tukilakkoihin ja uhkasi pysäyttää koko maan paperiteollisuuden. Paperiliiton toimintaa pidettiin laittomana, ja sille rapsahti ennätysmäiset 100 000 markan sakot. Lakko ja lakonuhka saatiin loppumaan 15. syyskuuta, mutta yksi ongelma jäi ratkaisematta: kysymys tehtaiden ulkopuolisen työvoiman käytöstä.
Kansanedustaja Arja Alho erosi tehtävästään 7. lokakuuta ns. Sundqvist-jupakan takia.
13. lokakuuta: "Merita ja Nordbanken yhtymässä suurpankiksi - Äänivalta jaetaan kahtia, Meritalle 40 prosentin omistus". Molemmat pankit etsivät lisäksi uusia liittolaisia yhteispohjoismaiseen pankkikonserniin.
Tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen ampui kaksi poliisia Helsingin Ullanlinnassa 22. lokakuuta. Hänet saatiin kiinni kolme päivää myöhemmin Hämeenlinnassa. Christensen ryösti ensin Hotelli Palacen kassan yön pikkutunteina. Sidotun portieerin onnistui painaa automaattihälytintä sen jälkeen, kun Christensen oli jo poistunut paikalta. Christensen yllätti autosta nousemassa olleet poliisit, komensi heidät vatsalleen, ja ampui molemmat.
McLarenilla ajanut Mika Häkkinen otti ensimmäisen Formula 1 -osakilpailuvoittonsa Espanjan Jerezissä 26. lokakuuta. Kyseessä oli kauden päätöskisa, ja samalla kanadalainen Jacques Villeneuve kruunattiin maailmanmestariksi. Myöhemmin paljastui, että voitto tuli McLaren- ja Williams-tallien sopuratkaisun seurauksena: Williams-talli oli käskenyt Villeneuvea antamaan tietä Häkkiselle. McLaren taas uhkasi erottaa Häkkisen tallikaverin David Coulthardin, ellei hän päästäisi Häkkistä ohitseen.
Ferrarin Michael Schumacherin taas todettiin tahallaan yrittäneen työntää Villeneuven ulos radalta kolaroimalla tämän auton kanssa 48. kierroksella. Villeneuven auto kesti kuin ihmeen kaupalla, mutta Schumacher joutui lähtemään varikolle moottoripyörän selässä. Rangaistukseksi hän menetti MM-sarjan kakkossijan eli hopeamitalin.
Valtiovarainministeriö heitti 5. marraskuuta ilmaan ehdotuksen uudesta 20 pennin kolikosta, joka olisi korvannut 10 pennin kolikon. Syynä tähän oli se, että 10 pennin kolikoiden lyöminen tuli niiden nimellisarvoa kalliimmaksi. Kuva-aiheetkin oli mietitty valmiiksi: kolikon kruunapuolelle olisi tullut puun runkoa hakkaava valkoselkätikka, klaavapuolelle taas kaksi lakan marjaa ja kolme lakan lehteä. Muu hallitus yllättyi moisesta ehdotuksesta, Suomen Pankki taas vastusti uuden kolikon käyttöönottoa jo siksikin, että euroihin siirtyminen olisi hyvinkin mahdollista jo vuonna 2002.
Terroristit surmasivat 60 ulkomaista turistia Egyptissä, Luxorin historiallisessa kaupungissa 17. marraskuuta. Kaksi bussia kaapattiin ja kaikki kyydissä olleet matkustajat ammuttiin rynnäkkökivääreillä. Presidentti Hosni Mubarak arvosteli sisäministeri Hassan al-Alfia heikoista turvallisuusjärjestelyistä, ja al-Alfi erosi pikaisesti.
27. marraskuuta alkoi palomiesten lakko. Lakosta ennustettiin pitkää, ja ennuste toteutui: en tiedä, milloin lakko loppui, sillä Hesarin Aikakone-arkisto päättyy vuoteen 1997, ja uudenvuodenaattona lakko jatkui yhä sitkeänä. Ai niin, mutta onhan artikkelihaku: se kertoo, että lakko saatiin päättymään 24. helmikuuta 1998.
Euroopan rahaliitto Emu oli vuoden 1997 kuuma puheenaihe Suomessa. Näin jälkeenpäin en tajua miksi niin päättäjät kuin tavalliset suomalaisetkin niin vaahtosivat siitä, kukin omilla mielipiteillään. Suomen oli liityttävä Emuun, jotta saimme ottaa myöhemmin käyttöön euron. Ei sen kummoisempaa.
Vasabladetin pilapiirtäjä Leif Sjöström otti kantaa asiaan jo itsenäisyyspäivänä 1995 julkaistulla piirroksellaan, joka voitti marraskuussa 1997 Onni V. Tuiskun säätiön sanomalehtipiirroskilpailun ensimmäisen palkinnon. 20 000 markan suuruinen palkinto heltisi piirroksella, jossa joukko ikään kuin frakkiin pukeutuneita pingviinejä jonottaa itsenäisyyspäivän juhliin. Mukana on myös Euroopan rahaliittoa symbolisoiva emu-lintu. Yksi pingviineistä sanoo: "Minulla ei ole aavistustakaan siitä kuka tuo on. Ei häntä ainakaan viime vuonna ollut kutsuttu".
Kai Kujasalon Pallo jalassa päättyi tammikuussa, ja tilalle palasi Timo Mäkelä tekemään toisenlaista sarjakuvaa kuin mitä Kalliokadun blues oli ollut:
Pieniä julmia tarinoita julkaistiin 1997 helmikuun alusta jonnekin joulukuuhun 1999 asti, ja niistä koottiin kolme vaakamallista, pehmeäkantista albumia, jotka Otava julkaisi 1998 - 2000. Albumeissa tekijöiksi kreditoitiin salanimikaksikko Grönroos - Rantio, mutta Mäkelän piirrostaiteen ystävät kyllä tunnistivat tyylin. Ja paljastettiinhan se viimein, että käsikirjoittaja oli Mäkelän puoliso Merja Heikkinen.
Joonaksen missiseikkailu päättyi maanantaina 28. huhtikuuta. Uusi yhden rivin strippisarja esiteltiin jo sunnuntaina - toinen tekijöistä oli aiemminkin saanut yhden tuotoksensa Hesariin:
Myönnän, että pidän aika paljon Otsamon kaikkein varhaisimmista sarjakuvista, niistä jotka olen nähnyt Kuplassa ja Kannuksessa... Kemin sarjakuvakilpailussa 1989 pärjännyt Henkilö oppii soittamaan eri instrumentteja on mainio sarjakuva rasittavasta kaunokirjoitustekstauksesta huolimatta, mutta... sen jälkeen Otsamolta ei ole tullut mitään mistä olisin jaksanut innostua. FC Palloseura on ollut Ilta-Sanomien lauantainumeroissa (taas tuli tuo lehti mainittua) vähän niin kuin puolivakituinen sarjakuva. Valitettavasti en edes kuulu sen kohderyhmään. Minulle se on vain jokin futissarjakuva.
Niin, ja FC Palloseura suoritti lyhyen paluun Hesariin kesällä 1998, jolloin se tuurasi muuatta toista sarjakuvaa lyhyen aikaa:
Viivi & Wagner aloittivat 6. lokakuuta 1997, eivätkä he ole sieltä kulumallakaan lähteneet. Juba tosin piti taukoa V&W:n tekemisessä kesät 1998, 1999 ja 2002. Ensinmainittuna kesänä tuuraavana sarjakuvana oli FC Palloseura, kesällä 1999 viihdytti Harri "Wallu" Vaalion jo 1980 luoma koulupoikasarjakuva Pasi (leikkasin Pasi-stripit talteen, koska Wallua on kiva kerätä!) ja 2002 Pauli Kallion käsikirjoittama ja Kati Kovácsin piirtämä Onnen lahjat.
Juba piirtelee edelleen Viiviä ja Wagneria, vaikka monet sanovat että hänen olisi pitänyt lopettaa sarja ajat sitten. En minäkään ole vuosiin jaksanut sitä seurata, ei se ole edes hyvin piirretty.
Mutta niille, jotka väittävät ettei Juba osaa piirtää, katsokoot vanhoja Kannus- (numerosta 26 alkaen), Alpha- ja Suomen MAD -lehtiä. Niistä löytää Juban sarjakuvia, joiden eteen on nähty vaivaa. Tyyli on usein hyvin rujoa, mutta se sopii sarjojen sisältöön. Kvaak-foorumille postasin MikroBITIN numerossa 6-7/1988 julkaistun barbaari- ja lohikäärme-aiheisen Juban piirroksen, joka on aika näyttävää työtä. Tuo piirros kuvitti Jyrki J. J. Kasvin artikkelia ns. postipeleistä, eli postitse porukalla pelattavista strategia- / roolipeleistä (kuulostaa muuten hitaaaaalta toiminnalta...). En tiedä, mistä moinen piirros on löydetty artikkelin kuvitukseksi, kun ei Juba koskaan piirtänyt mitään MikroBITTIIN tai sen sisarlehtiin (niiden vakiokuvittajanahan toimi mainittu Wallu).
Vuoden 1997 lopulla Hesarin sarjakuvat olivat siis maanantaista lauantaihin:
Harald Hirmuinen
Masi
Valtiaat
Aku Ankka
Rip Kirby
Viivi ja Wagner
Kamut
Tiikeri
ja sunnuntaisin:
Velho
Mikki Hiiri
Karvinen
Tiikeri
Hannes
Pieniä julmia tarinoita
Harald Hirmuinen
Santeri
Näihin tunnelmiin on hyvä päättää Hesareiden luku-urakka. Enempää selattavaa ei edes ole, Hesareiden Aikakone-palvelu kattaa lehdet vuoden 1997 loppuun asti. Sen jälkeisiä numeroita ei ole skannattu, vaan artikkelit löytyvät tekstimuodossa Hesarin sivujen artikkelihaulla - kuvitukset puuttuvat niistä.
Tässä vielä linkki sivulle 39, jolta löytyy luettelo Hesarissa 1929 alkaen julkaistuista sarjakuvista (paitsi Nyt-liitteen sarjikset puuttuvat) sekä linkit kaikkiin vuosiraportteihini.
Jaksoinhan minä loppuun asti, ja vieläpä ennen vuoden 2020 loppua. Ensi vuonna uudet projektit...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71