25.12.2017

Vuoden 1985 Hesarit käyty läpi.

Suhteellisen kuiva uutisvuosi. Vuonna 1985 ei tapahtunut hirveän paljon mitään raflaavaa. Vuosi alkoi sentään sillä, kun neuvostoliittolainen taktinen harjoitusohjus, joka teknisen vian takia oli poikennut suunnastaan, upposi Inarinjärveen. Ohjuksen kappaleita etsittiin vielä helmikuun puolellakin 40 asteen pakkasessa, ja löytyneet osat luovutettiin Neuvostoliitolle, joka korvasi etsinnöistä aiheutuneet kulut, noin 560 000 markkaa.

Tammikuun alussa Suomessa kärsittiin hirmupakkasista, Sallassa mitattiin huimat -50,1 astetta 6.1., ja etelässäkin oli yli -20 astetta. Kylmyys koetteli myös Länsi-Eurooppaa, Italiassa satoi lunta ja oli pakkasta. Nizzan rantabulevardillakin päästiin kokeilemaan hiihtämistä.

 

 

2. helmikuuta aloitettiin koko Suomen rokottaminen poliota vastaan. Rokote upotettiin sokeripaloihin, joita jaeltiin kansalle imeskeltäviksi. Muistan minäkin syöneeni sokeripalan 10-vuotiaana.

Ns. Metro-Valtasen tapaus jaksoi vielä puhuttaa. Entinen metrojohtaja Unto Valtanen vapautettiin maaliskuussa kaikista syytteistä Helsingin raastuvanoikeudessa. Kyseessä oli jokin virkarikos- ja lahjusjuttu, josta Valtanen pääsi vetämällä hihastaan yllätyskortin:

 

 

 

Valtasesta riittänee juttua aiempien vuosien Hesareissa, ehkä niitä tutkiessani saan perehtyä tarkemmin koko jupakkaan. Valtaselle ässäkortista oli vain väliaikaista hyötyä, sillä 1986 kesäkuussa hänet tuomittiin joka tapauksessa vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdottomaan vankeuteen lahjusten vastaanottamisesta (Helsingin Sanomat 27.6.1986). Tuomio vahvistettiin 23. lokakuuta 1987.

17. huhtikuuta kaksi Suomen kautta Ruotsiin loikannutta eestiläistä nuorukaista, Raivo Roosna ja Aleks Lepajõe, alkoi pistää hulinaksi Helsingissä ja ryösti peräkkäisinä päivinä kultasepänliikkeen ja pankin. Näistä tapauksista riitti lehdissä juttua pitkään, ja minäkin huomioin ne hyvin tuolloin. Poliisi toimi ripeästi, sillä uutinen ryöstäjien kiinniotosta voitiin julkaista lehdissä jo 21. huhtikuuta.

 

 

 

 

 

Muinaisen kieltolain tunnelmiin saatiin hiukan tuntumaa, kun 29. maaliskuuta alkoi tasan kuukauden kestänyt Alkon lakko. Kun se viimein saatiin lopetettua juuri vapun alla, arvioivat monet viranomaiset, että on hulinavappu tulossa.

 

Ruotsissa syntyi skandaali, kun paljastui että Bofors-yhtymä on vienyt sotatarvikkeita sotaa käyviin Aasian maihin. Isäni, metalli-insinööri, oli sattumoisin töissä Boforsin Suomen haarakonttorissa. Suomen Bofors halusi irtautua koko jupakasta ja muutti nimensä Uddeholmiksi. Uddeholm olikin sitten isäni työpaikan nimenä siitä lähtien.

Muistan käyneeni isäni duunipaikalla Pitäjänmäellä kerran pari 80-luvulla ja minulla on muistikuva sisätiloista. Käväisin isän toimistossa, ja odotussalin puolella luin sanomalehtiä. En kuitenkaan osaa varmasti sanoa, mikä firman nimi oli sillä / noilla käyntikerroilla. Luultavasti näin ainakin Uddeholm-kyltin rakennuksen ulkoseinällä.

6. kesäkuuta julkaistussa artikkelissa kerrotaan myös, että muutama viikko aiemmin tietokoneinsinööri Ingvar Bratt oli aiheuttanut ensimmäisen skandaalin paljastamalla, miten Bofors oli lakia kiertäen myynyt ilmatorjuntaohjuksia Dubaihin ja Bahrainiin, sekä aseita Libyaan. Yritin pikaisesti etsiä toukokuun lehdistä artikkelia myös tästä, mutten löytänyt mainintaa ainakaan kolmossivuilta.

 

 

 

 

Sunnuntai-iltapäivä 11. elokuuta koetteli lähes koko Pohjois-Suomea, kun ankara ukkosmyrsky raivosi. Kymmenen minuuttia kestänyt puuska katkoi satoja Oulun puistojen puita ja irrotti kymmeniä peltikattoja. Neljäsosa Oulun kaupungista jäi useaksi tunniksi ilman sähköä ja veden tulokin keskeytyi. Oulusta myrskykeskus siirtyi Kemin ja Tornion kautta Ruotsin puolelle. Torniossa raportoitiin kuolonuhrista, kun puuska nostatti Tornionjokea kiitäneen pikaveneen ilmaan, ja toinen veneessä olleista miehistä hukkui. Myrskyn voimakkuudeksi mitattiin 23 metriä sekunnissa. Rovaniemi ja Pohjois-Lappi säästyivät myrskyltä.

Myrsky ei rajoittunut pelkästään Pohjois-Suomeen, sillä 25 metriä sekunnissa puhaltaneen tuulen sekä salamoiden aiheuttamista vahingoista raportoitiin ympäri eteläisempääkin Suomea. Helsinkikin pimeni, kun Hanasaaren voimala pysähtyi. Radiotalon varavoimalan pettäminen mystisestä syystä sai radiolähetyksetkin keskeytymään 40 minuutiksi. TV:n puolella sentään koettiin vain minuutin - viiden minuutin katkoksia.

Myrsky yllätti Suomen täysin, sillä ilmatieteen laitos oli lauantaina antanut vain yleisen varoituksen voimakkaista ukkospuuskista. Ukkosen voimakkuutta oli vaikea arvioida ennalta, ja ukonilmat aiheuttaisivat paljon turhiakin varoituksia.

Kuin jälkinäytöksenä Suomea koetteli 27. lokakuuta vielä Manta-myrsky.

 

Suomalaiset Formula 1 -fanit joutuivat myötäelämään sankarinsa Keke Rosbergin jatkuvia kisamurheita. Auton milloin minkäkin osan pettämisen aiheuttamat keskeytykset olivat Kekelle arkipäivää. Tunnelmia kuvastakoon tämä 9. syyskuuta julkaistu raportti Monzan kisoista:

 

 

 

Eräästä suomalaisesta tulevasta maailmanympäripurjehtijastakin tehtiin juttua. 27. helmikuuta haastateltiin Hjallis Harkimoa:

 

 

 

Pistän vielä 17. marraskuuta julkaistun jutun kotkalaisesta, sosiaalidemokraattisesta Eteenpäin-sanomalehdestä, koska isoisäni kirjoitti siihen ammatikseen. Vaarin toimittajanluonteeseen sopi riippumattoman kirjoittajan rooli puoluesidonnaisissa lehdissä. Minäkin tietysti lueskelin 80-luvulla Eteenpäin-lehteä ollessani Kotkassa vaaria tapaamassa, mutta oikeistolaisena pysyin.

 

 

Sarjakuvista: lauantaisin sisäsivuilla julkaistiin englantilaisen Posy Simmondsin muutaman rivin strippejä otsikolla "Posyn parhaat". 1979-1981 piirrettyjen strippien aiheet olivat ihmisläheisiä, sellaisia vakiohahmoilla toteutettuja pienimuotoisia elämänviipaleita kerrottuna miellyttävän helppolukuisella ja tasokkaalla piirrostyylillä. Ei Posy Simmonds ollut kuitenkaan oikein makuuni. Muutamaan juttuun en saanut mitään kosketusta, muutama aika terävä kommentti ihmisen lastenkasvattamisesta ja käyttäytymisestä tietyissä tilanteissa löytyi. Useimmiten kuitenkin aika kädenlämpöistä tavaraa. Sarja oli aloitettu Hesarissa ilmeisesti jo joskus 1984, Posylle jätettiin hyvästit 13. heinäkuuta 1985.

Claire Bretecher ja hänen Tohtori Laskimonsa seikkailivat sitten sunnuntaisin vuoden alusta yhtämittaa kesäkuun 16. päivään asti. Sitten tauon jälkeen tuli vielä lyhyt rupeama aikavälillä 15. syyskuuta - 13. lokakuuta. Hauskan kipeitä juttuja, ihan kaikista en saanut otetta mutta yleensä pidin.

Lauantaisin 17. syyskuuta alkaen saatiin tutustua piirtäjään nimeltä Simon Bond. Häneltä alettiin julkaista tämäntyylisiä "How to" -oppaiden kaapuun verhottuja piikikkäitä kannanottoja:

 

 

Bondille sanottiin hyvästit 16. marraskuuta.

Karlssonilta nähtiin vuoden alkupuolella vain joitakin yksittäisiä artikkeleihin upotettuja poliitikkokarikatyyreja. 16. huhtikuuta tuolloin 28-vuotias Karlsson debytoi vakituisena pilapiirtäjänä. Tuossa kaksi ensimmäistä työtä, julkaistu 16. ja 18. huhtikuuta (jälkimmäisessä piirroksessa äärimmäisenä oikealla valtiovarainministeri Ahti Pekkala):

 

 

Karlssonin varhaiset pilapiirrokset ovat tylsähköä katseltavaa. Liikaa poliitikkokarikatyyreja tyhjän tai viitteellisen taustan päällä. Pistän tähän kaksi vähän häijympää piirrosta muista aiheista. Julkaisupäivät 1. ja 11. lokakuuta.

 

 

 

Strippisarjakuvaosastossa ei yllätyksiä. Harvassa olivat ne stripit, joka tuntuivat tutuilta, aiemmin luetuilta. Muutamia tuttuja tapauksia kyllä löytyi.

Rip Kirby -tarinat olivat vuonna 1985 The Hades Hexagon (1975), Ghost Ship (1974), Cat Burglar (1977), Too Much Amour, Too (1967) (tämä minulla on kansioon liimattuna, koska se on julkaistu myöhemminkin), sekä Tomb Terror (1973-1974).

Katselin tarkkaan TV- ja radiosivuja, mutta oli se vähän raskasta. TV- ja radio-ohjelmat oli ängetty yhteen sekavaan sumppuun yhden ja saman sivun oikeaan laitaan pystysuoraksi palstaksi, ja vasemmalla puolella oli tilaa ohjelmaesittelyille. Onneksi 20.12. jaottelua selkiinnytettiin. Vakiokriitikko Jukka Kajavan ymmärsin olleen melkoisen pisteliäs narisija, mutta en jaksanut muistaa, että hän oli sellainen ruikuttaja kuin oli. Miltei joka kolumnissaan hän jaksoi painaa maan rakoon suomalaisen TV-viihteen ja -draaman tason. Todellista yhden levyn naarmukuntoon pyörittämistä.

 

 

 

1    2   3   4   5   6   7   8   9   10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24    25    
26    27    28    29    30    31    32    33    34    35    36    37    38    39    40    41    42    43    44    45    46    47    48    
49    50    51    52    53    54    55    56    57    58    59    60    61    62    63    64    65    66    67    68    69    70    71    
72    73    74    75    76    77    78    79    80    81    82    83    84    85    86    87    88    89    90    91    92    93    94    95