1986 - 1987       1988 - 1991       1992 - 1996       1997 - 2002       2003 - 2007       2008 - 2011       2012 - 2015       2016 - 2018       2019 - 2021   

 

1988
TAMMIKUU: Kari Laaksonen: nimetön

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

HELMIKUU: Jari Pantzar, Pertti Hämäläinen ja Pekka Seppänen: Radio Otto

 

 

Paikallisradioasemasta kertova Radio Otto syntyi 1988 Länsiväylä-lehteen, ja sieltähän se tuli minullekin tutuksi tuoreeltaan. Kokoelmapokkaria saatiin odottaa 20 vuotta.

 

MAALISKUU: Jyrki Paavola ja Risto Nurisalo: Runteli

 

Hymy 1/1969 & 8/1971

 

Sain joskus takavuosina paperinkeräyslaatikkoa penkoessani haltuuni pinon Hymy-lehtiä vuosilta 1969-1973, ja irrotin niistä Runtelit ja Puutaheinäät talteen. Minulla on myös hyväkuntoinen Runteli heittää vesilintua -pokkari, jossa harvinaista kyllä on sivut vielä kiinni. Koska pokkarin liimaus on surkeaa enkä halua tehdä omasta kappaleestani irtolehtinippua skannaamalla sitä, niin tässä pari Hymystä leikattua Runteli-sivua. Kumpikaan ei ole mukana pokkarissa.

Ahlqvistin ja Kutilan Piirrä sarjakuvaa! -oppaassa on yksi Runteli-strippi, joka lienee Iltiksessä alunperin julkaistu.
 

 

HUHTIKUU: Markku Uusitalo ja Anssi Rauhala: Iltasoitto

 

Kapteeni Hyperventilaattorimies (Zum Teufel, 2013)

 

Rauhala osallistui Kemin sarjakuvakilpailuihin 1982-1984 töillä, jotka vain kertoivat ideoitten keksimisen vaikeudesta ja luomisen tuskasta, mutta pärjäsi sillä metodilla välillä yllättävänkin hyvin ja osoitti vuosi vuodelta ripeää kehittymistä piirtäjänä. 1986 hän oli löytänyt sisäpiirin huumorin, ja siitä irtosivat Kemin kilpailun voittotyö Insayddzoucqin linna, Iltiksen kuukauden kotimainen Iltasoitto sekä Kapteeni Hyperventilaattorimiehen alkusysäys.

 

TOUKOKUU: Jari Rasi: Divari

 

Potsi 1 (1/89)

 

Tällaiset kiltit huumorisarjat sujuvat Rasilta minusta kaikkein luontevimmin. Pahkasioista löytää törkeämpiäkin vitsisarjoja (niistä yhdessä Heikkilän ja Paretskoin Vanhat Herrat nähtiin homoina), mutta niitä vaivaa poikkeuksetta teennäisyys. Rasi irrotteli välillä myös realistisemmin piirretyillä kauhusarjoilla, jotka taas onnistuivat melko hyvin. Eli hyvää ja huonoa, mutta onneksi enimmäkseen hyvää. Tätä Divaria julkaisi 80-luvulla muistaakseni myös ilmaisjakelulehti Alueuutiset?

 

KESÄKUU: Tapani Rytöhonka: Rusina

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

Naskyn 1988 julkaistu Rusina-stripit ja muita piirroksia -kokoelma sisältää ilmeisesti tämän Kuukauden kotimaisen sarjan, mutta tuo julkaisu puuttuu minulta toistaiseksi.

Rytöhongan vakiohahmo, lihava ja kaikinpuolin inhottava Agaton Muna seikkaili kolmessa albumissa: Onnen pipanoita (1994), Minerva, Minerva! - Agaton Munan päiväkirjat (1998) sekä Olin keski-ikäinen ihmissusi! ja muita Agaton Munan seikkailuja (2007). Rusina on hänen erittäin rakas tyttärensä, joka siis sai oman sarjansa jo vuosia aikaisemmin.

 


HEINÄKUU: Hermanni Seppälä ja Vesa Lehtimäki: Mare Nostrum

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

ELOKUU: Usko Laukkanen: Masto ja Märssy

 

Sarjis 1 / 1972

 

Kappas, Veikko Savolaisen 1972-1974 päätoimittamassa Sarjis-lehdessä julkaistiin mainioita Masto & Märssy -tarinoita lahjakkaalta Laukkaselta (1930 - 2000). Sittemmin Laukkasesta ei ilmeisesti paljon kuultu ennen kuin hänet Puupäähatulla vuonna 1988 palkittiin. Yllättävää minulle, että M&M on ollut IS:n kuukauden kotimaisenakin. Julkaistiinkohan uusia strippejä vai niitä 50-luvulla tehtyjä, joita Suomalaisen sarjakuvan ensyklopedia väitti julkaisemattomiksi?

Tässä ensimmäisessä Sarjis-lehdessä julkaistun tarinan avaussivu.

 

SYYSKUU: Keijo Ahlqvist: Etelän vares

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

LOKAKUU: Pertti Hämäläinen: Tohtori Killare

 

Potsi 2 (1 / 90)

 

Hämäläinen on ollut tekemässä Radio Ottoa, Teuvo Lylyä, perhesarjaa Loikkaset sekä lukuisia sekalaisia irtosarjoja. Tri Killare oli onnistunutta lääkärihuumoria, joskus hiukan mustaakin. Pahkasian tekijöiden Potsi-lehdessä (kolme numeroa 1989 - 1991) sarjaa julkaistiin varmaan kattavasti.

 

MARRASKUU: Jouko Innanen: Tiedottomat

 

Ilta-Sanomien nettisivut: Kuukauden Suomi-klassikko

 

Ansioitunut pilapiirtäjä Joke ryömi aidan matalimmasta kohdasta ja hauskutti IS:n lukijoita tietokilpailuirvailulla, jossa kilpailijat olivat toinen toistaan typerämpiä. Tarjolla oli mukahauskoja kilpailijoiden nimiä (Jäski Härskihuntu), puujalkahuumoria sekä Ilaksis Kivi -tyylistä nimien vääntelyä.

 

JOULUKUU: Harri Pystynen: Puhu pukille!

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

1989

TAMMIKUU: Ari ja Vesa Koskela: Ihmisen kehitys

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

HELMIKUU: Jarmo Somermäki: Vanhan kaupungin kundit

 

KK-sarjis 6, 2001

 

Pari stadin starbua juttelee, kertoo elämästään ja mietteistään ja havainnoi ympäristöä. Rosoisuus, sympaattisuus ja runsas slangin käyttö pitävät sarjiksen miellyttävänä luettavana silloinkin kun vitsit eivät ole kummoisia. Postissa varsinaisen leipänsä tienannut Somermäki (1957 - 2017) hallitsi Helsingin kuvaamisen kenties paremmin kuin kukaan muu. Kolmisivuinen Rakkautta porttikongissa, jolla irtosi jaettu ensimmäinen palkinto novellisarjassa Kemin kilpailussa 1989, oli ensimmäinen kunnon tutustumiseni Somermäen taiteeseen. Sen jälkeen olen nähnyt miehen töitä siellä sun täällä, levynkansista sanomalehtikuvituksiin.

 

MAALISKUU: Timo Kokkila: Matti ja Teppo

 

Potsi 2 (1/90)

Peräsmiehestä, Peräsmiehen pojasta, Asunto Oy Kivikennosta, Vilijosta, Voitto Virtasesta ja monista muista sarjoista tuttu Kokkila osallistui Iltiksen Kuukauden kotimainen -jatkumoon sarjalla, joka visuaalisesti oli vedetty äärimmilleen pelleileväksi. Kokkila oli koristellut ruutujen reunoja lovilla, nauloilla, nuolilla, klemmareilla ja strippien takana näkyvillä tukipalkeilla ja kuvien taustalla oli milloin mitäkin irrationaalista grafiikkaa. Itse päähahmot eivät olleet se kuuluisa turkulainen lauluduo, vaan kaksi tavallista sukankuluttajaa laukomassa hölmöjä juttuja. Pahkasian tekijöiden Potsi-lehdessä julkaistiin strippejä uudelleen, kuin myös Pahkiksen numeroissa 1/93, 2/93 ja 3/93. Tekijän omilla nettisivuilla on yksi strippi, jonka voi nähdä kun klikkaa vasemmalla olevaa "Muita sarjakuvia" -linkkiä:

http://www.saunalahti.fi/tkokkila/sarjat.htm

 

HUHTIKUU: Jussi ”Juba” Tuomola: nimetön

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

TOUKOKUU: Kare Pohjavirta: Musta toukokuu

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

KESÄKUU: Antero ”Ansu” Halla: Lennu

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

Ansu piirsi Lennua jo vuosina 1964-1967 Tekniikan Maailma -lehteen, ennen pitkää uraansa pilapiirtäjänä Suomen Kuvalehdessä ja Helsingin Sanomissa.

 

HEINÄKUU: Hannu Pyykkönen: Jurpo

 

 

Pahkasian parasta vakiokalustoa 1980-luvulla. Kolme albumiakin tuli, joista sitä viimeistä kannattaa vältellä. Pyykkönen oli aika vaisulla päällä sitä kootessaan. Ensimmäistä albumia minulla ei ole, mutta siinä lienee Pahkiksen materiaali yhteenkoottuna. Kakkosalbumi on nimenomaan albumiksi tehty, se on jäntevää ja hallittua työtä. Suosikki-Jurpo-sitaattini löytyy tuon Banana Press Oy:n 1990 julkaiseman kakkosalbumin lopusta, missä vietetään Jurpon hautajaisia: "Tähän tilanteeseen sopii ystävien kuvaus vainajasta. Kun muut sanovat työn tehtyään: "se on siinä!" niin Jurpo saattoi vain todeta: "se on siinä ja siinä"..."

Pyykkönen Wikipediassa.

 

ELOKUU: Timo Ronkainen: Kalju mies

 

Pumpsis 16 (1 / 1990)

 

Ronkaisen suomalaisesta perusmiehestä kertova strippisarja tuli minulle tutuksi 80-luvulla Harto Pasosen päätoimittamista Pumpsis-omakustannelehdistä. Kalju mies esittäytyi 8. numerossa vuonna 1987 ja viipyi 1990 julkaistuun 17. numeroon asti. Sinä aikana Ronkaisen – kuten muidenkin Pumpsiksen vakiopiirtäjien - piirtämistaidot kehittyivät vauhdilla. Tekijä itse tosin ei tunnu muistelevan tätä sarjaa lämmöllä.

Ronkainen Wikipediassa, sekä miehen kotisivut.

 

SYYSKUU: Jorma ”Watson” Vähänen: Siat

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

LOKAKUU: Sami Toivonen: Ässä

 

Sami Toivonen: Ihmisen riittämättömyydestä ja muista ominaisuuksista (Suuri Kurpitsa, 1990)

 

Mukava huomata, että Toivonen laittoi tämän seikkailusarjansa mukaan 1990 julkaistuun esikoisalbumiinsa Ihmisen riittämättömyydestä ja muista ominaisuuksista. Berenski on pysäyttämätön lentäjäsankari, joka hallitsee sekä konnat että donnat... tai sitten ei. Huumoria, vauhtia ja älyttömiä käänteitä eksoottisissa maisemissa riittää.

 

MARRASKUU: Sari Luhtanen ja Tiina Paju: Vauva

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

JOULUKUU: Jukka Heiskanen: Puhemies

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 


1990
TAMMIKUU: Reijo Kärkkäinen: Reino Optimisti

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

HELMIKUU: Pentti Otsamo: Nipa-kettu ja Joe-kaniini

 

IS:n nettisivut: Kuukauden Suomi-klassikko

 

Kvaak-arvostelu 2015 julkaistusta kokoelmasta:

https://www.kvaak.fi/2281/2015/12/04/kaniinin-ja-ketun-ystavyys/

Otsamon (s. 1967) varhaisimpia julkaistuja töitä löytää Kupla-lehden kakkosnumerosta (2/81), missä on paikoin lupaavan kauniisti piirrettyä Smop-sarjakuvaa. Lisää varhaistöitä Kuplan 10. numerossa (1983) ja Kannuksen numerossa 23 (1985). Näiden jälkeen seurasi radikaali tyylinvaihdos kohti pelkistettyä sivellinjälkeä, jolla Otsamo pärjäsi Kemin sarjakuvakilpailussa 1989 toiseksi suurimman rahapalkinnon arvoisesti (nelisivuinen Henkilö oppii soittamaan eri instrumentteja). Pauli Kallion käsikirjoittama strippisarja Kulmalan ja Taipaleen urheilulliset edesottamukset osallistui Kemin kilpailuun 1993 ja voitti. Tästä kehittyi sitten FC Palloseura, jota on julkaistu eri lehdissä sekä kolmena albumina, aina eri kustantajalta. Sittemmin olen nähnyt Otsamoa Suomen Kuvalehdessä (Väliaikatietoja 2001) ja Helsingin Sanomissa (FC Palloseuran lisäksi sunnuntaisarja Arkeen! vuonna 2004).

Otsamo Wikipediassa.

Kotisivut.

 

MAALISKUU: Heikki Paakkanen: Takatalvisota

 

Jatkosota (2. palk.): Kemi 10 – sarjakuvia Kemin 10-vuotiskilpailusta 1990

 

 

1991 Paakkanen ja historiantutkija Lauri Haataja pukkasivat Tammen kautta ulos 92-sivuisen vihon nimeltä Suomi sodassa 1939 – 1945. Siihen oli koottu Paakkasen Kuukauden kotimaisena julkaistu Takatalvisota-sarja, Kemin sarjakuvakilpailussa 1990 palkittu Jatkosota-sarjis sekä muutama tuore strippi. Kvaakissa muutaman kommentin verran juttua Takatalvisodasta, kun se oli mukana IS:n nettisivujen Suomi-klassikkona. Tuo muistamani ”Kestääkö Kollaa?” -strippi jätettiin välistä pois kyseisen rupeaman aikana, joten en saanut nähdä sitä uudestaan. Ei se tosin ollut mikään sen kummempi kuin lyhyt puhelimitse käyty vuoropuhelu Mannerheimin ja rintamaupseerin välillä: ”Kestääkö Kollaa?” ”Kyllä kestää, kiitos kysymästä.” ”Eipä kestä”.

http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php/topic,5649.msg387638.html#msg387638

Ylemmässä stripissä esiintyy kirjailija, runoilija, toimittaja ja kulttuuripersoona Olavi Paavolainen, jonka tiedetään keränneen Tom of Finlandin taidetta.   

 

HUHTIKUU: Hannu Lukkarinen: B-mies

 

IS:n nettisivut: Kuukauden Suomi-klassikko, helmikuu 2014

 

Suomalaisen perusmiehen, tavallisen rentun, onnetonta osaa ruodittiin piikikkäällä mutta myötätuntoisella huumorilla. Osa stripeistä toimi ihan kuvien varassa, dialogia, silloin kun sitä oli, annosteltiin sen verran kuin kuvat tuekseen tarvitsivat.

Lukkarisen Wikipedia-sivu.

 

TOUKOKUU: Ulla-Maija ”Uma” Aaltonen ja Martti Sirola: Sanos muuta

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

KESÄKUU: Heikki-Pekka Miettinen: Tivoli Finlandia

 

Pahkasika 2 / 1993

 

Pahkasian vakiopiirtäjän inspiroitunutta sirkushuumoria, jota ripoteltiin useaan Pahkasian numeroon.

 

HEINÄKUU: Markus Majaluoma: Kapteeni Troot-Trootin balloona

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

Tämä taisi olla jokin jatkuvajuoninen seikkailu kuumailmapallolla?

 

ELOKUU: Keijo Kervinen: Kissa Kervinen

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

Metalliliiton Ahjo-lehdessä julkaistusta Rautakoura-sarjakuvastaan ehkä parhaiten tunnetun Kervisen nimikkohahmo toi jotenkin kovasti mieleeni Karvisen, mutta ei tainnut katilla olla juurikaan yhteistä Jim Davisin luomuksen kanssa.

 

SYYSKUU: Riitta Uusitalo: Höyhen-sarja

 

IS:n nettisivut: Kuukauden Suomi-klassikko

 

Iltiksen nettisivujen Suomi-klassikkona julkaistiin Uusitalolta Nasun lapset -nimistä strippisarjaa, tätäkö tarkoitetaan tuolla Höyhen-sarjalla? Vai onko Sarjainfoon painettu väärä sarjiksen nimi?

 

LOKAKUU: Simo Frangén ja Pasi Heikura: Mies

 

Rock-kyttyrä 2/91 (Turun Sarjakuvakerho)

 

Alivaltiosihteeri Heikura on piirtäjänä samaa tasoa kuin muusikkona. Todelliset kyvyt ovat tekstintekijänä ja vitsinikkarina, mutta tehdään tätäkin hommaa niin kuin osataan, ja se riittäköön.

 

MARRASKUU: Niko Sarlin: Merirosvot

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

JOULUKUU: Jukka Lemmetty: Joulutaivaassa

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

1991
TAMMIKUU: Ulla-Maija ”Uma” Aaltonen ja Eeva-Maija Manninen: Dotsi

 

 

Heikki Jokinen – Kalervo Pulkkinen: Suomalaisen sarjakuvan ensyklopedia (Kemin sarjakuvakeskus, 1996)

 

Gummerus julkaisi albumin Dotsi - Ei millään pahalla mutsi vuonna 1989. Huomasin sen Kulku-katin pojassa, mutta pokkani ei riittänyt sen ostamiseen. Ajattelin olevani liiaksi sarjiksen kohderyhmän ulkopuolella.

 

HELMIKUU: Reijo Maukonen: Sellistit

 

Oi kuu! – sarjakuvia Kemin VIII valtakunnallisesta sarjakuvakilpailusta 1988

 

Myös kaltereiden takana lusivat Sellistit pääsivät kerran koettamaan onneaan Kemin sarjakuvakilpailuissa. 1988 ei kuitenkaan herunut kummempaa menestystä. 1960 syntyneen poliisikonstaapeli Maukosen toinen strippisarjakuva oli Poliisimies-lehdessä kerran kuussa nähty Konsta.

 

MAALISKUU: Petri Suni: Pikkis

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

Sunin (s. 1970) persoonallinen mutta miellyttävä piirrosjälki oli 1990- ja 00-luvuilla joka paikassa esillä, sillä hän teki paljon kirjankuvituksia sekä käyttögrafiikkaa eri yrityksille, sairaaloille, terveyskeskuksille ym. Suni oli aloittanut arkkitehtiopinnot Otaniemessä 1993. Sarjakuvakokeiluja olivat tämän kuukauden kotimaisen lisäksi ainakin pyövelistä kertonut Mestari, joka oli mukana Pohjois-Savon sarjakuvaseuran 1993 järjestämässä strippisarjakuvakilpailussa. Mestari pääsi mukaan Alpha Kustannuksen julkaisemaan liuskamuotoiseen kokoelmaan Strippari -93 – strippisarjojen valioita.

 

HUHTIKUU: Jari Neuvonen: Pate

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

1967 syntyneen mainostoimiston AD Neuvosen sarja löytyy ensimmäisestä KK-sarjis -vihosta, jos sen vain jostain saa haltuunsa. Minulla on kaikki muut kuusi - vain ykkönen puuttuu.

 

TOUKOKUU: Jukka Nousiainen: Melankoliamies

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

KESÄKUU: John Sandman: Kolhoosi-idylli

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

HEINÄKUU: Reino Niiniranta: Janne

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

ELOKUU: Hannele Rantala: Pupu

 

IS:n nettisivut: Kuukauden Suomi-klassikko

 

Valokuvataiteilija Rantalan Pupu oli pelkistetysti piirretty lastensarja yksin omassa kodissa asustavasta jäniksestä, joka tykkäsi sukeltelusta ja suhtautui elämään iloisen huolettomasti jopa lehtien varoittaessa laman saapumisesta. Ainoana murheena olivat ahneet turkiskuoriaiset. Pupu pääsi mukaan IS:n nettisivujen Suomi-klassikko -sarjaan.

 

SYYSKUU: Matti Ponkamo ja Ilkka Heilä: Kraka

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

LOKAKUU: Johanna Rojola: Nana

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

 

Rojun oivaltavasti naisia ja miesten naiskäsityksiä ruotiva sarja on myös julkaistu KK sarjis 1 -vihossa vuonna 2000, sekä tekijän itsensä mukaan jonkin aikaa joissakin maakuntalehdissä.

 

MARRASKUU: Gua Vainio: Poor, poor Cinderella

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996

Heikki Jokinen – Kalervo Pulkkinen: Suomalaisen sarjakuvan ensyklopedia (Kemin sarjakuvakeskus, 1996)

 

Gun-Britt “Gua” Vainio kuuluu / kuului Osuuskunta Käyttökuvan perustajiin ja Mämmilän alkuvaiheiden ideointitiimiin. 1976 hän teki Love Recordsille kaksi levynkantta: Hurriganesin Hot Wheels ja Mike Westhuesin A Man Name ’A Jones.

 

JOULUKUU: Jarmo Väisänen: Hönttö ja Pönttö

 

Ilta-Sanomat: Myrsky ja mylväys! - sarjakuva 100 vuotta -erikoisnumero, 1996



 

 

1986 - 1987       1988 - 1991       1992 - 1996       1997 - 2002       2003 - 2007       2008 - 2011       2012 - 2015       2016 - 2018       2019 - 2021    

 

 

1    2    3    4    5    6    7    8    9    10    11    12    13    14    15    16    17    18    19    20    21    22    23    24    25    26    27    28    29    30    31    32    33    34    35    36    37    38    39    40    41    42    43    44    45    46    47    48    49    50    51    52    53    54    55    56    57    58    59    60    61    62    63    64    65    66    67    68    69    70    71    72    73