Login form

Welcome Guest!

Search

tuomasrauno Aaltotie är en kort gata i det mest idylliska egnahemshusområdet i en fiktiv finsk stad. Denna serie berättar om två grannfamiljer, Mattila och Wikberg. Tuomas och Rauno Mattila är bröder, 28 respektive 24 år gamla, och kvinnor hör inte till deras liv. Deras fridfulla celibatliv störs endast av Raunos alkoholproblem och den minst sagt underliga hunden de skaffar åt sig: Zimmla.
 
"Aaltotie" fick sin början som en anspråkslös serie tecknad med blyertspenna på A4-ark. Serien hette då "Tuomas och Rauno". Tillochmed innehållet var anspråkslöst: två bröder levde under samma tak och försökte vara roliga med sitt babbel. Rätt tidigt kompletterades persongalleriet med grannfamiljen Wikberg: föräldrarna Topi och Anja, och sönerna Tuomas och Tahvo. Ja, två personer som hette Tuomas var ett bevis på mycket dålig figurplanering!
 
Med tidens lopp fick Tuomas Wikberg sparken från serien, eftersom han var en ganska trist kille: han var ordentlig och klarade sig mycket bättre i skolan än sin lillebror. Serien fick också ett mer originellt namn: "Aaltotien keikarit" - Aaltoties dandyn. Ordet "dandy" betydde egentligen ingenting, det gjorde endast namnet lättare att fastna i minnet.



Efter två år av tecknande lät jag allihop ta en paus ända tills jag väckte dem till liv igen i mitten av 90-talet. "Aaltotien keikarit" - numera endast "Aaltotie" - har efter detta blivit djupare, mer komplicerad i sina teman. Från mitt bottenlösa idéförråd har jag hittat på en massa ämnen att behandla, och gjort relationerna mellan figurerna djupare. Serien är äntligen redo att bli presenterad för världen.
 


Figurerna
 
Tuomas Mattila är en livsnjutare, hedonist, som älskar rockmusik, science fiction och skräckfilmer, amatörfotografi, äventyr ute i naturen, litterära klassiker och njutningsfulla testunder. Han kunde bli kallad lite för medveten om sin egen livsstil och dess goda sidor. Han har smärre svårigheter att ta hand om andra människor och förstå deras känslor.
 
Lillebror Rauno har till sitt stora förtret fått en svår, vresig personlighet. Han plågas av arbetslöshet, dåligt självförtroende, elakt sinne och innehållslöst liv, och dessutom ett alkoholproblem som Tuomas försöker få kål på bäst han kan.
 
Zimmla, en fet vit hund som bröderna Mattila skaffar främst för att pigga upp Rauno, sätter deras liv i ny rörelse. Han är en föredetta lejontämjare som kan tala. Zimmla håller dock sin talförmåga absolut hemlig, rädd för eventuella reaktioner från människors sida. Trots sin övervikt, Zimmla är en gladlynt och fartfylld, självständig och nöjesälskande hund som gillar trapetskonster, musik och givetvis mat. Han är unikt intelligent och rådfull, men liknar mer en människa än en hund bortsett från sina yttre egenskaper. Han är inkapabel att få kontakt med andra hundar, som endast skyr honom. Zimmla lider av en spirande identitetskris, eftersom han inte minns någonting av sitt liv innan sina tider som cirkushund.
 
Det må meddelas att Zimmla är en parodi på alla talande seriedjur, och talande seriehundar i synnerhet.
 
Tahvo Wikbergs namn ändrades på 90-talet till Tauno. Han är en osäker tolvåring som betraktar världen omkring sig med mycket förvirrelse. Han är alienerad från resten av världen och ännu mer från sina föräldrar, som enligt honom är grå och trista. Tauno känner sig inte hemma i denna värld, och han har en tendens att se andra människor som robotar. Än så länge har han lyckats hålla dessa tankar mest för sig själv. Taunos enda andhål i livet är datorspel, en hobby som inte betraktas med blida ögon av föräldrarna. Hans bästa vän är Mikael Vilén, en klasskamrat som förundrar sig över sina hälsogalna föräldrar.
 
De andra invånarna i Aaltotie medverkar i serien som sporadiska sidofigurer. En av dem kommer dock att inta en synlig roll: den blyga, ensamma stackaren Kaino Halonen, som skaffar sitt levebröd som poet och lever tillsammans med sin katt Arvi.
 
 
 
Nu, år 2008, har serien utvecklats till en mångfacetterad serie som måste följas med noggrannt. Jag har noga planerat alla seriens kommande händelser på förhand...


Jan Wiberg
 
E-mail:
 
janwiberge@aim.com

 
 
Suomeksi       In English